Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Güneş Enerjisinin Çevre Ve Toplum Sağlığına Etkileri

    Güneş Enerjisinin Çevre Ve Toplum Sağlığına Etkileri

    Güneş Enerjisi Sistemlerine Geçiş Yapmak Çevreye Ve Toplum Sağlığına Nasıl Avantaj Sağlamaktadır?

    Güneş enerjisi birçok insan tarafından ‘yeşil dostu enerji’ olarak bilinmektedir, ancak güneş enerjisinin çevre ve toplum sağlığına etkileri tam olarak bilinmemektedir ve düşünülenden çok daha fazladır. Güneş enerjisi sera gazı emisyonlarını ve toprak ve su kaynaklarını nasıl etkilemektedir? Güneş enerjisi sağlığınıza ve topluluğunuzun sağlığına nasıl fayda sağlayabilir? Bu soruları yanıtlayarak size, topluluğunuza ve çevreye fayda sağlayan yeni enerji kaynakları hakkında bilgi almak için yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Karbondioksit Emisyonları

    Atmosferik karbondioksitin iklim değişikliği üzerinde önemli bir etkisi vardır. Atmosfer tarafından soğurulur ve yeryüzüne ısı yayarak gezegeni sürekli ısıtırken onlarca yıl atmosfer içinde kalır. İklim değişikliğinin ise toplum sağlığı üzerinde sayısız olumsuz etkisi vardır. Bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına, kuraklıkların ve kıtlıkların artmasına, ve doğal afetlerin daha kötü bir hal almasına sebep olmaktadır. Bu tür olumsuz etkiler güneş enerjisi sistemlerine geçiş ile azaltılabilir. Güneş panelleri ile elektrik üretimi paneller karbondioksit yayacak yakıt yakmadıkları için hava kirliliğini engellemektedirler. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması eninde sonunda karbondioksit yakan yenilenemeyen kaynakların yerini alacak ve atmosferde ağır emisyonlara sebep olan kömür ve petrol kullanımını önleyecektir.

    Metan Emisyonları

    Karbondioksit ve iklim değişikliği arasındaki ilişki birçok insan tarafından bilinse de metan ile olan ilişkisi daha az bilinmektedir. Karbondioksit atmosferde metandan daha uzun süre kalır. Ancak metan daha fazla ısı ve ışınım hapseder. Metanın etkisi karbon dioksitten 25 kat daha fazladır. Doğalgaz ve petrol yakmak atmosferde yüksek miktarda metan emisyonuna sebep olmaktadır. Güneş enerjisi kaynakları, kullanım veya iletim için metan gerektirmez. Yani ne kadar çok güneş enerjisi kullanırsanız, o kadar az doğal gaz ve petrol kullanırsınız ve o kadar az metan emisyonuna sebep olursunuz.

    Toprak Kirliliği

    Yenilenemeyen enerji kaynaklı birçok açıdan yer kirliliğine sebep olmaktadır. Petrol çoğunlukla toprağa sızarak bitkilere ve hayvanlara zarar vermektedir. Doğalgaz kırılmaları ise doğal alanlara ve yeryüzünün birçok katmanına zarar vermektedir. Nükleer enerji atmosferdeki karbondioksit seviyelerine katkıda bulunmaz, ancak nükleer santrallerde kullanılan radyoaktif maddeler toprağı kirletebilir. Genellikle bölgeleri yaşanamaz hale getirir ve insanlarda radyasyon zehirlenmesine neden olur. Güneş panellerinin toprak kirliliğine belirgin bir etkisi bulunmamaktadır. Yağmura maruz kalan güneş panelleriniz içindeki materyaller toprağa akmayacaktır. Güneş panellerinin kurşun ve tehlikeli olabilecek diğer materyaller içerdiği doğrudur, ancak ortalama ömürlerinin 25 yıl olduğu düşünüldüğünde bu materyallerin oluşturduğu tehlike çok düşüktür. Aynı zamanda panellerinizi bozulduklarında geri dönüştürebilirsiniz. Bahçenize güneş panelleri kurmak panellerin altında kalan yeşilliğin güneşe ve suya erişimini engelleyecektir. Bu yüzden panellerinizi bitki büyümesini engellemeyecek bir alana yerleştirdiğinizden emin olun. Altında bir bitki yetişiyorsa, ona biraz daha fazla su vermeye çalışın.

    Hava Kirliliği

    Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 4.2 milyon insanın hava kirliliğinden dolayı erken yaşta öldüğünü tahmin etmektedir. Hava kirliliğinin en büyük sebeplerinden biri kanserojen etkiye sahip çeşitli zararlı kimyasallar içeren petrolün kullanımıdır. Kömür de solunduğunda akciğerlere zarar verebilecek sülfür dioksit içerdiğinden petrolden daha sağlıklı değildir. Kömür parçacıkları kan dolaşımına girdiğinde organlarınızı etkileyecek küçük metal parçaları içermektedir. Hava kirletici maddelerin de gözler üzerinde tehlikeli etkileri vardır ve görüşünüzde hem kısa hem de uzun vadede hasara neden olabilir. Neyse ki güneş panelleri havayı kirletmez. Güneş panellerinin içerisindeki maddeler kötü hava koşullarında bile havaya salınmaz.

    İletim Ve Depolama

    Şehir plancıları, elektrik santrallerini yerleşim bölgelerinin yakınına yerleştirmeye çalışırlar, ancak yakınlardaki bazı yakın olanlar bile genellikle evlerden uzakta kalmaktadır. Bu, planlamacıların elektriği yerleşim yerinin her yerine aktarmak için uzun iletim hatları kurması anlamına gelir. Ancak iletim sürecinde elektriğin bir miktarı kaybolur ve bu da elektrik santralinin kaybedileni telafi etmek için daha fazla yakıt yakmasını gerektirir. Güneş paneli sistemleri uzun iletim hatları gerektirmez ve ihtiyacınız olan kadar enerji üretimini gerektirir. Üretilen fazla enerjiyi akülere depolayıp elektriğe ihtiyacınız olduğu zamanlarda veya gece güneş panelleriniz elektrik üretmediğinde kullanabilirsiniz. Böylelikle fosil yakıt tüketiminden kaçınıp karbon ayak izinizi düşürmüş olursunuz.

    Güneş Enerjisi Sistemlerine Geçiş Yapmak Çevreye Ve Toplum Sağlığına Nasıl Avantaj Sağlamaktadır

    Su Kullanımı

    Hidroelektrik ise başka bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Hava kirliliğine ve karbondioksit emisyonlarına katkıda bulunmamaktadır. Ancak gücü ekosistemlere zarar verebilecek ve insanların suya erişimini sınırlayabilecek nehirlere ve doğal su kütlelerine dayanmaktadır. Güneş panelleri hiçbir şekilde su kullanımını gerektirmemektedir. Yağmur, panelleriniz üzerindeki kir, toz ve döküntüleri temizleyeceğinden panellerinizi temizlerken su kullanmanıza gerek kalmayabilir.

    Güneş Enerjisinin Faydaları

    Güneş enerjisi sera gazı emisyonuna sebep olmaz ve kullanıcılar kadar çevreye de avantaj sağlar. Fosil yakıtlar gibi kullanıldığında karbondioksit ve metan emisyonuna sebep olan enerji kaynaklarının kullanımını azaltmaktadır. Güneş panelleri toprak ve hava kirliliğine sebep olmamaktadır, su soğurmamakta ve nehirleri hiçbir şekilde kirletmemektedir. Kısa iletim hatları ise enerji kaybına yol açmaz ve enerji kaybını karşılamanız için fosil yakıt kullanmanıza gerek kalmaz. Güneş enerjisinin toplum ve çevre sağlığına sağladığı avantajlardan yararlanmak için güneş enerjisine geçiş yapın.

    Yorumunuzu bırakın
    *