Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Güneş Paneli Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken 7 Madde

    Yeni bir güneş paneli alırken nasıl bir yol izlemeli, nelere dikkat etmeliyiz? Güneş panelleri ile güneş enerji sistemi kurmaya karar verdiniz ama hangi kriterleri değerlendireceğinizi bilemiyorsanız 7 maddede güneş paneli seçimi yazımız tam size göre. Altı çizilmesi gereken ilk husus güneş panelinin uzun vadeli bir yatırım olduğudur. Dolayısıyla fiyattan önce bakmanız gereken çok önemli bazı parametreler vardır.

    güneş paneli seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerGüneş paneli seçimi nasıl yapılır?

    1.Güneş paneli fiyatları

    Solar panel fiyatlarını, panelin watt gücü, ebatları, markası, malzeme kalitesi, garanti süresi ve sertifikasyonu belirler.

    Güneş paneli alırken dikkate alınması gereken ilk husus fiyat olacaktır. Zira bütçenizi aşan bir seçenek daha iyi bile olsa bir anlam ifade etmeyecektir. Gelgelelim sadece fiyata bakarak panel almak pek akıllıca olmayacaktır. En ucuz paneli alarak yüksek performans beklemek doğru bir yaklaşım olmasa gerek. 30 yıldan uzun süre aktif olarak çalışacak bir ürün alındığı düşünüldüğünde fiyatı temel parametre olarak düşünmek aldatıcı olabilir. En ucuzdan ziyade en fazla dayanacak ve olabilecek en iyi performansı verecek panellere yönelmenizi öneririz.

    Uzun sözün kısası, fiyat önemli bir değişkendir ama tek değişken olarak düşünülürse üzücü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

    2. Güneş Panelinin Kalitesi

    Güneş paneli seçimi yaparken en önemli kriterlerden birisi kalitedir. Güneş panellerinin kalitesini, üretim süreci ve yapımında kullanılan malzemeler belirler. Kalite, fiyat ve verimlilik anlamında piyasaya farklı ürünler süren onlarca farklı üretici vardır.

    Kalitenin zirvesindeki premium üreticiler dikey entegrasyonla çalışır ve hücre üretiminden montaja kadar üretim sürecinin tüm aşamalarını sıkı biçimde planlar ve denetler. Panelleri daha kaliteli üretmek için Ar&Ge çalışmaları yürütür.

    Bazı üreticiler ise yalnızca montaj yaparlar. Tüm bileşenleri dönemsel olarak farklı üreticilerden alarak bir araya getirirler. Otomasyondan ziyade insan emeğine dayalı üretim yaparlar. Dolayısıyla piyasaya görece cazip fiyatlı ama kalitesi tartışmaya açık ürünler sürerler. En önemlisi de ürettikleri paneller kendi arasında dahi farklılık gösterebilir. Diğer bir ifadeyle ürettikleri ürünler arasında tutarsızlıklar olması sık rastlanan bir durumdur.

    O zaman ne yapmak gerekir? Panel almadan önce markası, özellikleri ve üretici hakkında araştırma yapmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. Uzun vadeli bir yatırım yaptığınıza göre biraz araştırma yapmak zor olmasa gerek!

    Şöyle düşünün araba alırken günlerce düşünürsünüz. Zira uzun süre bineceğinizi hesap eder, şanzıman teknolojisi, arıza bakımı, servisi vs. bir dizi değişkenle ilgili uzun uzun araştırma yaparsınız. Bazen marka ve kalite iyidir ama servis desteği yoktur. Bazen de marka ve kalite optimum seviyededir ama servis desteği karar vermenizi kolaylaştırır. Kısacası araba alırken bütçenize uygun olabilecek en doğru tercihi yapmaya çalışırsınız.

    Panel seçimi bundan farklı değildir hatta daha önemlidir. Zira alacağınız arabadan daha uzun süre hizmet verecek ve size para kazandıracak bir üründen söz ediyoruz.

    3. Enerji Verimliliği

    Güneş panelinin verimliliği, ışınımı elektrik enerjisine dönüştürme oranı olarak tanımlanabilir. Diğer bir ifade ile panelin ne kadar elektrik üreteceğini verimi belirler. Verimlilik ile fiyat arasında doğru orantı vardır. Verim arttıkça fiyat da artar.

    Gelgelelim en verimli panel, en iyi ve en sorunsuz panel anlamına gelmez. İhtiyaçlarınızı belirlemeniz ve bu ihtiyaca cevap verecek verimlilikte bir panel almanız yeterli olacaktır. Örneğin Ferrari piyasadaki bir çok arabadan daha hızlıdır ama işe gidip gelmek, çocukları okula bırakmak  için kullanacaksanız pek doğru bir tercih sayılmaz.

    Kısacası ev için güneş paneli hesaplama ve araştırma yapıyorsanız, optimum verimlilikteki bir panel işinizi görecektir. Kalite çoğu zaman verimlilikten daha önemli bir değişkendir.

    güneş paneli verimliliğiPanel verimliliğini ışınımın hangi oranda elektrik enerjisine dönüştüğü belirler

    4. Güneş Paneli Sıcalık Katsayısı (Temperature Coefficiency)

    Güneş paneli sıcalık katsayısı önemli bir seçim kriteridir.“ -0,28%/°C”  , “-0,40%/°C” biçiminde yazılan değerdir.Panelin üretiminin sıcaklıktan ne kadar etkileneceğini anlatan bir değerdir.

    Paneller elektrik üretimi yaparken, güneşten gelen ışınımın bir kısmı elektrik enerjisine dönüşürken bir kısmı da ısıya dönüşür. Dolayısıyla paneller ister istemez ısınır. Hücrelerin ısınmasıyla bir yandan akım (I) artarken, diğer yandan gerilim (V) değeri düşer. Gerilimdeki düşüş çıkış gücünü olumsuz etkiler ve panel daha az elektrik üretir.

    Kısacası, güneş paneli sıcaklık katsayısı sıfıra ne kadar yakın olursa o kadar iyidir.

    5. Güneş Paneli Garanti Süreleri

    Garanti süresi, üreticinin ürününe ne kadar güvendiğini ortaya koyar. İki tip garanti vardır: Ürün garantisi ve performans garantisi. Her iki garanti süresi de önemlidir ve ne kadar uzunsa o kadar iyidir. Piyasadaki çoğu panel 25 yıl performans garantisi ile satılır (Tabi üretici firma 25 yıl sonunda halen piyasada olacaksa anlamlıdır).

    Panel seçiminde garanti süresi önemlidir ve ne kadar uzunsa o kadar iyidir. 25 yıl garantili paneller varken 10 yıl garantili bir panel alıyorsanız, kısa ve orta vadede bu kararınızı sorgulatacak sorunlar yaşamanız muhtemeldir.

    Gelgelelim garanti konusu çoğu zaman ikiciklidir. Dikkatli olmazsanız ileride hiç bir hak iddia edemezsiniz. Üreticiden emin olamıyorsanız, garanti şartlarından emin olmanın en zahmetli ama en doğru yolu garanti şartları dosyasına bakmaktır. “25 yıl performans garantisi var ama…” gibi ifadeler çok dikkatli incelenmelidir. Şeytan ayrıntıda gizlidir.

    Solar paneller devreye alınmasından kısa bir süre sonra %2-%3 kayıp yaşalar. Bu olağan bir durumdur. Önemli olan belirli bir süre zarfından ne kadar kayıp yaşanacağını öngörebilmektir. Bu öngörüler garanti belgelerinde yer alır. Bile bile lades olmamak için bu değerleri incelemek gerekir.

    İster premium, ister optimum bir çözüm olsun, panellerin belirli aralıklarla %0.6-%0.8 oranında kayıplar yaşadığı vakıadır. Kısacası kayıp normal bir durumdur ama yüzde kaç kayıpla başlayıp 25 yıl sonunda yüzde kaça indiği çok ama çok önemlidir. Kayıp ne kadar azsa o kadar iyidir. Dolayısıyla, performans garantisinin süresi kadar, bu sürede ne kadar kayıp yaşayacağına da dikkat etmelisiniz.

    6. Güneş Paneli Gücü

    Panel gücü konusunu doğru anladığımızda güneş paneli sistemine karar vermek kolaylaşacaktır. Wp “Watt Peak” değerinin kısa ifadesidir. Aynı anlama gelen Wm ise “Watt maximum” değerinin kısa ifadesidir. Güneş panelinin optimum koşullarda üretebileceği azami yani maksimum gücü ifade eder. Maksimum değerden bahsedilmesinin nedeni, pv panelin aldığı ışınımın açısına ve yoğunluğuna göre değişken miktarda enerji üretecek olmasıdır.

    Örnek vermek gerekirse 325 Wp güneş paneli, güneş ışınlarının uygun açıyla geldiği öğlen saatlerinde güneş enerjisinden 325 W gücünde elektrik enerjisi üretir. Sabahtan öğlene kadar artan bir performans söz konusuyken öğlenden akşama azalan bir eğri ortaya çıkacaktır. Kısacası, güneşin tepe noktada olduğu saatte üretebileceği enerji miktarı Wp ile gösterilir.

    Günel paneli gücü ile fiyat arasında doğru orantı vardır. Panel gücü arttıkça fiyat da artacaktır.

    Solar paneller güneş enerjisinden elektrik üretmeyi mümkün kılmak için ışığı elektriğe dönüştüren yarı-iletken malzemeden üretilirler. Panel üretiminde kullanılan en yaygın yarı iletken madde silikondur.

    7. Güneş Paneli Hücre Tipi

    Piyasadaki en yaygın güneş paneli hücre çeşitleri polikristal ve monokristal hücrelerdir. Hem monokristal hem de polokristal güneş panelleri silikon plakalardan üretilir. Bahsekonu panel tipleri üretilirken silikon plakalar yüzey üzerine yatay ve dikey olarak yerleştirilerek temperli camla koruma altına alınır ve çerçeve ile ile kaplanarak bildiğimiz dikdörtgen görünümüne kavuşur.

    Polikristal ve Monokristal Güneş Panelleri

    Her iki panel tipi de silikondan imal edilse de silikonun kompozisyonu bakımından birbirinden farklıdır. Monokristal solar hücreler yekpare ve saf silikondan kesilerek üretilir. Polikristal solar hücreler ise parçalı silikon kristallerinin bir araya getirilerek kesilmesiyle oluşur. Kısacası birinde mono yani yekpare hücre yapısı varken diğerinde ise poli/poly yani çoklu hücre yapısı söz konusudur.

    monokristal polikristal panelSolda monokristal güneş paneli, Sağda polikristal güneş paneli

    İnce-Film (Esnek) Güneş Panelleri 

    Mono ve polykristal güneş panellerinin aksine, ince film esnek paneller muhtelif malzemelerden üretilir: Kadmiyum-tellürid (CdTe), amorf silikon, bakır-indiyum-galyum-selenür (CIGS) ve galyum-arsenür (GaAs).

    En yaygın ince film panel malzemesi Kadmiyum-tellüriddir (CdTe). Saydam iletken yüzey üzerine CdTe katmanı ve bu katman üzerine cam yüzey yerleştirilerek üretilir.

    Piyasada yer bulmuş bir diğer ince film panel malzemesi ise kompozisyonu monokristal ve polikristal panele benzeyen amorf silikondur (a-Si). Mono ve polikristal solar panellerden temel farkı ise katı silikon malzededen üretilmiyor oluşudur. Kristalize edilmemiş silikonun cam, plastik veya metal yüzeye yerleştirilmesiyle üretilir.

    Bir diğer popüler ince film esnek panel malzemesi ise bakır-indiyum-galyum-selenürdür (CIGS). Bakır indiyum galyum ve selenür elementlerinin iki katman arasına (cam, plastik, alüminyum veya çelik gibi) yerleştirilmesiyle ve bu katmanın elektrik akımını mümkün kılacak elektrotlarla kaplanmasıyla üretilir.

    SolarAVM'de Güneş Paneli Seçimi Yapmak Çok Kolay

    Güneş Paneli seçimini 7 maddede sizler için özetlemeye çalıştık. SolarAVM ekibi olarak ürün açıklamalarımızda güneş panellerinin teknik verilerine ayrıntılı biçimde yer veriyoruz. Sunulan verilerle karar vermekte zorlanırsanız kaygılanmanıza gerek yok! Uzman teknik kadromuz seçiminizi kolaylaştırmak için her zaman yanınızdadır. Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Yorumlar
    25.09.2022 17:56
    Hollanda'daki evime güneş paneli alma sürecinde sitenizdeki açıklayıcı bilgilerden faydalandım. Emeginize sağlık. Türkiye'dekine kuracagim zaman sizinle iletisime gececegim
    5.02.2023 19:04
    Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler.
    4.04.2023 10:22
    Bilgiiendirmeler teşekkür ederiz iyi çalışmalar.
    19.04.2023 12:45
    Ön bilgiye ihtiyacim vardi bilgilerinizi dikkate alcagim tesekkür ederim
    Yorumunuzu bırakın
    *