Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    İnverter Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

      İnverter seçerken dikkat edilmesi gereken 4 temel unsur bulunmaktadır. Bu maddelere geçmeden önce İnverterler panellerden elde ettiğimiz enerjiyi , kullanabileceğimiz hale dönüştüren cihazlardır ve güneş enerji sistemlerinin olmazsa olmaz parçasından birisidir. İnverter seçimimizi yaparken öncelikle ihtiyaçlarımızı ve inverterimizi ne amaçla kullanacağımızı bilmemiz gerekir.

     1- Şebeke Bağlantısına Göre İnverter seçimi

    İnverterler,  off -grid , on grid ve hibrit inverter olarak ayrılmıştır. Bu ifadeler inverterin şebeke ile ilişkisini bize anlatır. Şebekeye bağlı sistemlerde on grid ve hibrit inverter ve akıllı inverter dediğimiz off grid inverterler kullanılır, off grid inverterler ise şebekeden bağımsız çalışabilen inverterlerdir. Bu inverter çeşitlerini dikkate aldığımızda İnverter seçerken öncelikle şebeke ile olan ilişkisini nasıl istediğimize karar vermeliyiz.

     2- Faz Sayısına Göre İnverter seçimi

    İnverterler monafaze ve trifaze olarak ayrılmaktadır. Kullandığımız sistem tek fazlı ise monafaze inverter, üç fazlı ise trifaze inverter tercih etmeliyiz. Sistemimizin monafaze ya da trifaze invertere uygun olup olmadığını anlamak için sayacınızın üzerindeki özellikleri inceleyerek karar verebilirsiniz. Off grid inverterler genellikle monafaze olarak üretilmektedir. Trifaze bir sisteme off grid inverter bağlantısı yapacağımız zaman her faza bir inverter bağlanması gerektiği için toplamda üç adet monafaze inverter gerekmektedir. Üç fazlı off-grid inverterler satışa sunuluyor olsalar da tek fazlı 3 inverter kullanmak bazen daha ekonomik bir çözüm olabiliyor. 

    inverter secerken nelere dikkat etmeliyiz

     3- Kurulum Gücünüze Göre inverter Seçimi

    İnverterler için diğer bir belirleyici unsur ise güçleridir. 1 kW dan 250 kW kadar farklı güçlerde dizi inverterler vardır. 25 kW ve üzeri inverterler genellikle endüstriyel sistemlerinde kullanılmaktadır. Kullanacağımız inverterin gücünü seçerken, Off grid bir proje düşünüyorsanız bu inverter için kullanacağımız cihazların güçlerini bilmemiz gerekmektedir. Kullandığımız elektrikli cihazların güçlerini ve gün içerisinde ne kadar süre kullandığımızı hesaplamalıyız. Bu bize gün içerisinde kullandığımız toplam enerjiyi ifade edecektir. On grid bir projede ise en büyük yardımcımız elektrik faturasında yer alan ortalama tüketim verilerinizdir. Bulduğumuz kWh değerini de, bulunduğumuz bölgenin güneşlenme süresine böldüğümüzde, ne kadarlık güçte bir inverter kullanmamız gerektiğini bulmuş oluruz.

    Sürekli bu tarz işlemler yapmayan kişiler için sistem karmaşık görünebilir, aklınızdaki soru işaretlerini giderecek ve daha ayrıntılı bilgi almak için https://solaravm.com/gunesten-elektrik-enerjisi-uretimi-ve-tasarimi blog yazımıza göz atabilirsiniz.

    4- Kullanılacak Paneller ile Uyumlu İnverter Seçimi

    İnverter seçimimizde bir diğer önemli unsur ise panellerimizin inverterimiz ile uyumudur. İnverterlerin belli çalışma gerilim ve akım değerleri vardır. Bu değerleri invertere ait teknik bilgilerin yer aldığı datasheetlerde bulabilirsiniz. Aynı şekilde panellerin de belli gerilim ve akım değerleri vardır bunların birbiri ile uyumlu olması gerekir. Bu değerleri karşılaştırarak panellerin inverter ile bağlantısını nasıl yapacağımıza karar veririz. Güneş Panellerini seri mi bağlamalıyız yoksa paralel mi? İşte bu sorumuzun cevabı tam olarak burada çözülüyor.

    Bir örnek üzerinden gidecek olursak diyelim ki inverterimizin çalışma gerilim aralığı 80V ile 140 V arasında ve maximum solar şarj akımımız da 40 Amper olsun. Panellerimiz ise açık devre gerilimi 40 V kısa devre akımı 10 Ah (amper) olsun. 6 adet de panel kullandığımızı varsayarsak, 3’erli 2 seri yaparak, bu iki seriyi de birbirine paralel bağlayarak inverterimize girişini yapmalıyız. Bu durumda panellerdeki gerilimimiz 40V x 3 = 120V olacaktır. Akım değerimiz ise iki seri yapacağımız için 10Ah x 2 = 20Ah olacaktır. Bu değerler inverterimizin doğru çalışması için gereken değerler arasında kalacağından sistemimizdeki panellerin inverter ile uyumunu sağlamış oluruz.

    Çoğu İnverterlerimizde MPPT (maksimum güç noktası takibi ) adını verdiğimiz panellerden maximum verim almamızı sağlayan bir teknoloji vardır. Panellerimizin birbiri ile bağlantısını yaptıktan sonra inverter üzerinde MPPT dediğimiz bu yerlerden invertere girişini yaparız. Aynı güçteki inverterler farklı sayıda MPPT ‘ye sahip olabilir.  Eğer aynı invertere bağlantısını yapacağımız panellerimizi, farklı yönlere yerleştirdiysek ( çok kırımlı çatılarda başımıza gelir ) aynı yöndeki panellerin aynı MPPT’ye bağlanması gerekir. Yani eğer çok kırımlı bir çatımız varsa ve panellerimizi çatıya montaj edeceksek, MPPT sayısı daha fazla olan inverteri tercih etmemiz doğru bir karar olacaktır. 

    Eğer sistemimizde akü kullanacaksak batarya voltaj değerimizin de inverterimizle uyumlu olması gerekir. Ülkemizde genellikle aküler 12V, lityum bataryalar ise 48V olarak üretilmektedir. İnverterlerin batarya voltaj değerleri ise 12V, 24V ve 48V olarak değişmektedir. İnverterimizin batarya voltaj değeri 12V ise akülerimizi paralel, 24V ise ikinin katları olacak şekilde paralel, 48V ise dört’ün katları olacak şekilde paralel bağlamamız gerekmektedir.

    Tüm bu detaylara dikkat ederek sistemimize en uygun inverteri seçmiş olacağız. Farklı seçeneklerdeki inverterleri incelemek ve un uygun fiyatlar ile satın almak için tıklayınız.

    Yorumunuzu bırakın
    *