Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Kış Mevsiminde Güneş Paneli Eğim Açısı Ne Olmalıdır?

    Güneş Paneli Eğim açısı

    Kışın Güneş Panelleri Eğim Açısı Ne Olmalıdır? Müşterilerimizin birçoğunun dağ kulübeleri, hobi bahçeleri veya köy evleri mevcut.  Bunlardan bazıları kış boyunca kullanılıyor, bazıları ise bahar aylarına kadar kendi haline bırakılıyor. Şebekeden bağımsız bir güneş elektrik enerji sistemi olduğunda her iki durum da bir zorluk teşkil eder:

    Paneller karla kaplanır ve bu nedenle pillerin şarj edilmesine katkıda bulunmaz. Aynı zamanda, kurşun-asit akülerin Aşil topuğu yani en zayıf noktaları, uzun süre kısmi şarjda beklememeyi sevmemeleridir. Peki bu konuda ne yapabiliriz?

    Güneş panelinde elektrik üretimini durma noktasına getirmek için ne kadar az kar örtüsünün gerekli olduğu şaşırtıcı olabilir. Bazı müşterilerimizin “1 parmak kar yağdı panellerden elektrik gelmiyor” dediklerini duyar gibiyiz. Bu durumda aklımıza gelen ilk çözüm; güneş panellerini dik bir açıyla yerleştirerek  karların güneş panelleri üzerinden kaymasını daha kolay hale getirmektir. Güneş panellerinin eğim açısını hesaplamak için bizim gibi gelişmiş simülasyon yazılımları kullanabilirsiniz ancak bir defa kullanacağınız bir yazılım için yüksek bedeller ödemenize gerek yoktur.

    Güneş Paneli Eğim Açısı Ne Olmalıdır?

    En basit hesaplama yöntemi olarak; Ülkemizin yer aldığı boylam değerlerinde ortalama güneş paneli eğim açısı 25-27 derecedir diyebiliriz. Tabii bu sabit ve eğimi yaz kış değiştirilemeyecek güneş panelleri için geçerlidir. Panel açılarını değiştirme imkânınız var ise yaz aylarında bu değeri 15 derece azaltıp panelleri 12-15 dereceye kadar yatırıp kışları ise 15 derece ekleyerek 40-45 dereceye kadar dikleştirebilirsiniz. Bu sayede hem kar güneş panellerin üzerinde durmakta epey zorlanacak hem de güneşten en fazla verimi elde edebileceksiniz.

    Tabii bunun yanında güneş panellerinin üzerinde biriken ancak aşağı kaymak için ağırlığı yeterli olmayan, sadece hafif kar yağışının olduğu ve manuel temizlemenin hala gerekli olduğu zamanlar da olacaktır. Tüm panelleri temizlemek ile uğraşmak istemiyorsanız ya da yükseklik açısından riskli buluyorsanız, hava da hafif güneşli ise panellerin eğim olarak en alt kısmını el veya yumuşak bir fırça ile temizlemeniz yeterli olacaktır. Paneller temizlenen bölgeden başlayarak ısınmaya başlayacak ve üzerindeki kar yükünün gevşeyerek kaymasını sağlayacaktır. Yine de en sağlıklısının tüm panel yüzeyini temizlemek olduğunu unutmayın.

    Güneş Paneli Eğim açısı - ic

    Güneş Panellerini Dikey Yetleştirmek Çözüm Olur mu?

    Bazı müşterilerimiz kış mevsiminde kar birikmemesini sağlamak için çözüm adına bazı (veya tüm) güneş panellerini tam 90 derecelik bir eğim açısına yerleştirmektedir. Başka bir deyişle dikey! Bu çözüm gerçekten de bazen çok işe yaradığını söylemek mümkündür. Karların başlangıçta panellere yerleşme olasılığı çok daha düşüktür. Ancak yine de merak ediyorsanız söyleyelim: Bu açıda bile bazı zamanlarda kar, panellere (ve bir nedenden dolayı özellikle tabana) yapışabilir. Güneşin eğim açısını da düşünürsek panellerin tertemiz olduğu durumlarda bile kış aylarında güneş panellerini dik olarak yerleştirmek; hem %30 civarında elektrik üretim kaybına, hem de bulunduğunuz bölge rüzgârlı ise güneş panellerinin ciddi bir rüzgâr direncine maruz kalmasına ve maalesef dikey yerleşim yaptığınız güneş panelinizin yelken etkisi ile çatınıza zarar vermesine neden olabilir. Ancak özellikle kış aylarında güneş panellerinizi güney cepheye bakacak şekilde binanızın duvarına dikey olarak monte etmeniz bazen en iyi seçenek olabilir.

    Dikey monte edilen panellerin ilkbahar başı ve sonbahar sonunda da verimleri fena olmasa da ilkbahar başından sonra işler değişmeye başlayacaktır ve güneş panelleriniz ihtiyacınızdan çok daha az elektrik üretebilir. Özellikle kışın kullanılmayan eviniz varsa güney yönünde dikey yerleşim akülerinizi şarjlı tutmak için işe yarayabilir. Sonuç olarak dikey yerleştirilen güneş panellerini sadece kış aylarında kullanmanızı öneririz.

    Güneş Paneli Eğim açısı - low energy

    Kışın Panellerin Eğimi Üretimi Etkiler mi?

    Akla gelen sorulardan biri de kış aylarında eğim açısının güneşten üretilen elektrik verimini nasıl etkilediğidir. Özellikle yılın diğer zamanlarında panellerden en fazla verim elde etmek için panellerin eğim açıları ile ilgili bazı rakamlar vermenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Akılda tutulması gereken şey, panellerin eğim açısı ne kadar dik olursa, gerçek güneye bakmalarının o kadar önemli olduğudur.

    Mevsimlere Göre Güneş Paneli Eğim Açısı

    Başka gölgeleme kaynağı olmayan, güneye bakan paneller için eğim açısının yıl boyunca enerji verimi üzerindeki etkisi nedir? İşte Ankara için elde ettiğimiz bazı rakamlar; ( derece enleminde): (Bu rakamlar kesin bir rakam olmayıp en fazla verim elde etmeniz için yaklaşık rakamlardır.)

    • Güneş panellerinizin eğimini sadece 3 kademeli olarak değiştiriyorsanız;
      • Yaz ayları için:  15 Derece
      • İlkbahar ve Sonbahar için : 30 derece
      • Kış ayları için : 45 Derece yaklaşık eğim ile konumlandırabilirsiniz.
    • Ya da sadece 2 kademe olarak değiştiriyorsanız;
      • Bahar mevsiminin ortalarından itibaren 15 derece,
      • Sonbahar mevsiminin ortalarından itibaren 45 derece gibi bir eğim ile yerleştirebilirsiniz.

    Kesin bir değer ancak gelişmiş yazılımlar kullanılarak belirlenebilir ancak yaklaşık bu panel eğimlerinde yüksek verim elde edebilirsiniz. Yine de unutmayın ki her uygulama kendine özgü özel koşullar içerir. Kurulum firmaları bu yüzden vardır ve gerçekten bu işi özenle yapan firmalar güneş enerji sisteminiz için en özel koşullarda en yüksek enerji verimi almanızı sağlayacak şekilde panellerinizi konumlandırabilirler. Bununla birlikte çoğu durumlarda en uygun kurulumun çatı eğiminize paralel olarak yapılan kurulum olduğunu unutmayınız.

    Herhangi bir sorunuz varsa veya özel durumunuz için tasarlanmış bir şebekeden bağımsız sisteme ihtiyacınız varsa, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Solaravm olarak size her zaman yardıma hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.

    Yorumunuzu bırakın
    *