Orbus Engelli Araç Aküsü 28 Ah (28 amper) 12 Volt
Engelli araç aküsü veya tekerlekli sandalye aküsü alırken ilk dikkat edeceğiniz şey akünün gücü değil ebatlarıdır. İster aynı güçte isterse farklı güçte olsun engelli araç aküleriniz aracınıza oturmaması ciddi taşıma sorunlarına neden olabilir. Alacağınız akülerin ebatları uygun ise aynı veya bir üst kademedeki güç sınıfından akü tercih edebilirsiniz. Lütfen Mevcut akülerinizin ebatlarını kontrol ederek siparişlerinizi veriniz.
Akü Özelliği | Açıklama |
Marka | Orbus |
Güç | 28 Ah (Amper Saat) |
Gerilimi | 12V |
Boy | 177 mm |
En | 166 mm |
Yükseklik | 126 mm |
Ağırlık | 8,30 Kg. |
Engelli araçları ve Tekerlekli Sandalyeler için Kullanılan Orbus Jel Akülerin Avantajları
Orbus tekerlekli sandalye veya engelli araçlar için kullanılan Jel aküleri diğer akü tiplerine kıyasla aşınıma, darbeye, sıvı temasa ve titreşime karşı dayanımlıdır. Raf ömrü ve kullanım ömürleri de daha uzundur. Jel aküler daha uzun ömre sahiptirler ve şarj edilebilmeleri daha kolaydır. Verimlilik oranları da diğer akülere göre daha yüksektir.
Akü içerisinde bulunan elektrolitlerin jel olması sebebiyle zorlu hava koşullarında bile çalışma imkanı vardır. Ayrıca buharlaşma sorunu olmadığından su takviyesi gerektirmeyeceği için bakımı da oldukça kolaydır.
Geri dönüşümlü ve çevre dostu jel akülerin sızdırmazlık oranları da oldukça düşüktür.
Jel Akülerin Kullanım Alanları
Orbus un engelli araçları için özel dizayn edilen jel akülerinde akü asidine belirli elementler - genellikle spesifik silikon karışımları - eklenir ve elektroliti sızıntı yapamayan jel benzeri bir maddeye dönüştürür. Akü içerisindeki jelde kanalların "delinmesiyle", gaz halindeki oksijen pozitif plakadan negatif plakaya hareket eder. Burada hidrojen gazı ile karşılaşır ve suya dönüşerek enerji açığa çıkarır.
Orbus 28 Ah akülerin kapasitesi mükemmeldir, ancak asit direncinin biraz artması onları marş aküleri olarak kullanım için daha az uygun hale getirir. Aşırı derin deşarja karşı oldukça dirençlidirler ve akü nominal kapasitesinin% 20'sine kadar boşaldığında bile işlevini sürdürür. Jel akülerde bir hasar olmadığı sürece her posizyondan güvenle çalışabilmektedirler. Sarj/dejarj sayılarının lityum bataryalara nispeten daha düşük olmasına rağmen ilk yatırım masraflarının daha düşük olması sebebiyle güneş enerjisi sektöründe oldukça fazla tercih edilmektedir.
Engelli Araç Aküleri Hakkında
Engelli araç aküsü nereden alınır? Engelli araç aküsü kaç lira? gibi sorulara girmeden engelli araç aküsü ya da Engelli araba aküleri hakkında genel bir bilgi vermemiz doğru olacaktır.
Engelli araçlarında kullanılan akülerin ömrü tamalandığında veya tam şarj sonrası verdiği voltaj değeri 10,5V a düşmeye başladığında değişim zamanı gelmiş demektir. Engelli araçlarında yada tekerlekli sandalyelerde yeni akü almaya karar verdiğinizde alacağınız aküleriniz Jel akü veya Deep Cycle akü modellerinde birisi olmalıdır. Sulu akü veya kuru aküler bu tip araçlara uygun değildir çünkü hem dökülme riski taşırlar -ki dökülen asidi aracınıza ciddi anlamda zarar verir- hem de bakım gerektirirler. Sürekli elektrolit seviyelerinin kontrolü ve saf su ilavesi gerektiriler. Bu gibi sebeple engelli aracınızda kullanacağınız Jel akü veya Deep Cycle aküler daha uzun ömürlü ve tam kapalı tip bakımsız akülerdir. Engelli aracımda neden jel akü kullanmalıyım sorusunun diğer bir cevabı da Jel akülerin çevre şartlarına karşı daha dirençli olması, daha soğuk ve sıcak havalarda daha yüksek perpormans göstermesi ve daha da önemlizi kuru veya sulu akülere göre daha uzun ömürlü olmasıdır. Peki jel akülerin teknolojik açıdan kuru veya sulu akülerden ne farkı vardır derseniz;
Akülerde derin deşarj denilen bir olay vardır. Halk arasında bilinen tabiriyle aküyü sonuna kadar kullanmaktır. Bu işlem akü açısından son derece zararlı bir işlemdir ve sürekli yapılması halinde akünün normal ömründen çok daha önce ve hızlı bir şekilde iş göremez duruma gelmesine neden olur. Bu sebeple akülerinizin şarjını tamamen bitirmeden önce şarja bağlamanız hatta bir çok engelli aracında olan göstergeden takip ederek uyarı gelmeden şarja takmanız en doğru hareket olacaktır. Kuru ve sulu tip akülerde %40 şarj oranının altına düşmesi önerilmezken jel aküler marka ve model özelliğine bağlı olarak %20 şarj oranına kadar sorunsuz çalışırlar. Ayrıca derin deşarj olayında jel aküler çok daha az hasar alır ve geri döndürülmesi daha kolaydır.
Jel aküler yapıları gereği sıcaklığa daha dayanıklıdırlar. Kapalı sistemle çalıştıkları için buharlaşma, su eksiltme gibi problemleri yoktur.
Jel akülerin daha uzun ömürlü olmasının sebebi paslanmayı engelleyen ve daha pozitif ızgaraları koruyan daha kalın plakalara sahip olmalarıdır.
Peki Engelli araç aküsünü jel akü olup olmadığını nasıl anlayacağız? Herşeyden yeni aldığımız akünün kutup başlarını bağlamadan üzerindeki yazıları kontrol edeceğiz "Jel Akü" veya "Gel" ibaresinin olup olmadığını kontrol edeceğiz ve de daha önemlisi engelli araç akümüzü güvenilir bir satıcıdan alacağız.
Engelli Araç Akülerimizin sağlıklı ve uzun süre çalışması için neler yapmalıyız?
Öncelikle aracımızın engelli aracı olarak tasarlandığını ve her ne kadar üzerinde sepet olan modeller olsa da aşırı yüklenmemesi gerektiğini aklımızdan çıkarmamalısınız. Engelli aracı insanlar içindir. Yük taşımak için değildir.
İkincisi engelli aracınızı kullandığınız yol şartlarına dikkat etmelisiniz. Bol miktarda tümsek ve çukur olan bir yolda dur-kalk yaparken daha fazla şarj tüketeceğimiz aşikardır. Mümkün olan en düzgün yol şartlarında kullanmanız şarjımızın dolaysıyla akü ömrünün daha yüksek olmasını sağlar.
Üçüncüsü İklim koşullarıdır. Bir akü için en ideal çalışma sıcaklığı 25 derecedir. Jel aküler +40 dereceye kadar veya -15 dereceye kadar performans göstermeye devam ederler ancak bu değerin üzerinde ve altındaki sıcaklıklarda performanslarında kayıplar görülebilir.
Dördüncüsü engelli aracınızı kullanma hızınızdır. Tüm araçlarda olduğu gibi en fazla tüketim kalkış anında yapılır ve ne kadar hızlı kullanırsanız o kadar hızlı durmanız gerektiği anlamına gelir. Akünüzün en az şarjı sabit bir hızla seyahat ederken harcadığını unutmayınız. Aracınızı sabit bir hızla kullanmanız hem güvenlik hem de aracınızın ve aküsünün sağlığı açısından en uygun davranış olacaktır.
Beşincisi engelli aracınızın akülerini şarj alışkanlıklarınızda kullanım ömrünü etkilemektedir. Aracınızın aküsünü bitinceye kadar değil maximum %20 şarj kalıncaya kadar kullanmak, her kullanımdan sonra ve tam doluncaya kadar şarj etmek, aracını uzun süre kullanmmayacağınız durumlarda bile aküleriniz düzenli aralıklarla şarj etmek akünüzün ömrünün daha uzun olmasını sağlayabilir.
Son olarak; aracınızın aküsünü değiştireceğiniz zaman önce daha güçlü bir akü istemeniz gayet doğaldır ancak yeni alacağınız akünün ebat ve güç açısından aracınıza uygun olup olmadığını kontrol ediniz.
Engelli araç aküsü fiyatlarına bakmadan önce de kaliteli bir markanın akülerini kullanmaya özen göstermelisiniz. Fiyat önemli olsa da ikinci planda olmalıdır. SolarAVM.com olarak engelli araç akülerini sizlere en uygun fiyatlarla ulaştırma gayretinde olduğumuzu bilmenizi isteriz.
Aracınızı güzel ve sağlıklı günlerde kullanmanız dileklerimizle.