SolarAVM’de yer alan solar akü sistemleri grubu LiFePO4 lityum solar akü sistemlerinden oluşmaktadır. Lityum akü çeşitleri oldukça fazladır ve bu çeşitliliğe gün geçtikçe yeni marka ve modeller ile yeni teknolojiler eklenmektedir.
Günümüzde ev kullanımı için en uygun Solar lityum akü teknolojisi Lityum Demir Fosfat (LFP ya da LiFePO4) olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurşun asit akülerle kıyaslandığında bakım gerektirmemesi, düşük ısılarda dahi verimli çalışması, daha uzun yıllar hizmet vermesi ve daha güvenli olması gibi özellikleriyle öne çıkmaktadır.
Ağırlık olarak olarak otomobil sanayii tarafından tercih edilen Lityum NMC teknolojisi de performans açısından LiFePO4 akü ile benzer özelliklere sahip olmakla birlikte güvenlik anlamında Lityum Demir Fosfat teknolojisinin gerisinde kalmaktadır.
Lityum NMC teknolojisine sahip bir akü ısındığında yangın riskini beraberinde getirmektedir. akü yangınını söndürmek herhangi başka bir yangını söndürmekten çok daha zordur. Bu nedenle ev kullanımı için tercih edilecekse marka, model, garanti ve güvenlik gibi konular ince elenip sık dokunmalıdır.
Lityum Solar aküler güneş enerjili sistemleri için en doğru tercih konumundadır. Yüksek deşarj oranları ve uzun yıllar stabil çalışma potansiyelleri nedeniyle, ilk yatırım maliyetinin daha yüksek oluşunu ayırırsak kurşun asit akülere kıyasla oldukça ileridedir. Örneğin ortalama bir lityum aküyü %100 deşarj etmeniz durumunda halen %98 verimlilikle çalışmasını sürdürdüğünü göreceksiniz. Kaldı ki %100 deşarj nadiren gerekli olan bir durumdur.
Örnek vermek gerekirse cep telefonlarında küçük boyutlu lityum aküler bulunur. Telefonunuzun şarjı tamamen bitse bile doldurup tekrar eskisine yakın performansla kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer telefonunuzda aynı boyutta bir kurşun-asit türevi solar jel akü olsaydı, %100 deşarj etmeniz durumunda akü ömrü ve performansı ciddi biçimde etkilenecekti. Bırakalım %100’ü pili %30-%40 seviyesine indirseniz bile benzer şekilde akü ömrü ve performansı ciddi biçimde azalacaktı.
Dolayısıyla SolarAVM ekibi olarak solar akü seçiminde bütçe elveriyorsa lityum akülere yönelmenizi öneririz. Fazladan verdiğiniz para sadece ilk yatırım maliyetidir. Uzun vadede Lityum solar akü daha ucuza gelecektir.
Piyasadaki birçok lityum akü, BMS (Battery Management System) dediğimiz akü yönetim sistemi ile birlikte satılır. BMS, lityum akünün üreticinin belirlediği parametrelere göre çalışmasını sağlayarak akü performansını en üst düzeyde tutmayı sağlar. BMS, şarj yüzdesi, voltaj ya da sıcaklık gibi verileri gözlem altında tutar ve optimize ermeye yardımcı olur. Kısacası lityum akünın oto pilotu konumundadır. Dolayısıyla lityum LifePO4 Solar akü aldığınızda rahat edersiniz. Bir hata varsa BMS zaten yakalayacak ve sizi büyük bir yükten kurtaracaktır.
Lityum solar akü sistemlerinin ilk yatırım maliyetleri solar jel akülere kıyasla yüksektir. Ancak bu noktada SolarAVM’ye entegre ettiğimiz gelişmiş filtreleme özelliklerini kullanarak her iki solar akü çeşidini incelemenizi istiyoruz. Detaylı inceleme yaptığınızda solar jel akülerin garanti süreleri, deşarj değerleri ve cycle sayılarının lityum akülerin oldukça gerisinde olduğunu göreceksiniz. Ortalama bir lityum akü solar jel aküye kıyasla üç kat uzun ömürlüdür. Premium ürünlerde bu makas daha da açılmaktadır. Dolayısıyla bütçe elveriyorsa lityum akü sistemlerine yönelmek en doğrusudur.
Lityum Solar akü sistemleri kWh döngü (cycle) başına en düşük maliyete sahiptir. Zira kurşun asit aküler daha ucuz olmakla birlikte ekonomik ömürleri kısadır. Uzun vadede düşünüldüğünde lityum teknolojili bir akü sistemi daha ucuza gelmektedir.