Günümüzde kullanılan güneş panellerinin çoğu silisyum ve birincil unsur olan silikon ile yapılmıştır. Piyasadaki en fazla satılan güneş hücreleri polikristal ve monokristal hücrelerdir. Her iki hücre de, bir bloktan silikon gofretleri kesilerek yapılır. Hücreler bir panel yapmak için birbirine lehimlenerek bağlanır.
Geleneksel bir panelde, bireysel gofretler kalındır ve esnek değildir. Ancak gofretleri yeterince ince keserseniz, fotovoltaik özelliklerini korurken oldukça esnek hale geldiği görülecektir. Sonuç, yaklaşık 30 derecelik bir açıyla bükülebilen bir güneş hücresidir ve buna bağlı esnek güneş panelleridir. Esnek güneş panelleri ince film panellerden daha az esnek olsa da, güneş panelinin bir tekne ya da karavanın çatısı gibi kavisli bir yüzeye uymasını istediğiniz birçok uygulama için uygundur.
Ayrıca, esnek güneş panelleri, büyük ölçekli üretimi yapılan yüksek verimli monokristal de dahil olmak üzere geleneksel panellerle aynı malzemeye sahiptir.
Daha ince silikon nedeniyle, esnek güneş pilleri uzun vadede daha az dayanıklıdır. Ayrıca, kalın bir cam tabakası ve sert bir mezun çerçevesi ile korunmak yerine, ömürleri boyunca daha fazla strese maruz kalan esnek levhalara bağlanırlar. Sonunda, kablolama başarısız olabilir veya hücreler çatlayabilir. Bu nedenle, esnek güneş panelleri daha kısa garantilere sahiptir.
Ayrıca üretim teknolojisinin pahalı olmasından dolayı maliyetleri daha yüksektir.
Sadece esnek panel değil herhangi bir güneş paneli alırken ilk dikkat etmeniz gereken şey ne kadar elektrik gücüne ihtiyacınız olduğudur. Elektrik gücünü hesapladıktan sonra kaç tane güneş paneline ihtiyacım var sorusunun cevaplanması gereklidir. Örneğin 600W panel gücüne ihtiyacınız var ise 130 watt esnek güneş panelinden en az 5 tane kullanmalısınız. Panel gücünü seçerken yerleşim yeri çok önemlidir. Yani aldığınız güneş paneli yerleştirmek istediğiniz alana uygun ebatlarda olmalıdır.
Ebatlar uygun, panel sayısını seçtiniz. Esnek güneş paneli mi kullanacaksınız? Çerçeveli güneş paneli mi kullanacaksınız bunun tercihini yapmalısınız. Esnek Güneş panelleri aynı güçteki çerçeveli güneş panellerine göre en az 3 kat pahalıdır. Verimleri açısından çok fark yoktur. Montaj şekilleri farklıdır. Benzer monokristal güneş paneli mi polikristal güneş paneli mi kullanacaksınız buna da karar vermeniz lazım. Monokristal güneş panellerininin verimleri ortalama %19-20 iken polikristal güneş panellerinin verimi %16-17 seviyesindedir.
Esnek güneş paneli kullanmaya karar verdiniz. Bütçeden geçtiniz en kalitelisi olsun diyorsanız tercihiniz DAS Esnek güneş panelleri olmalıdır. Tercihiniz daha ekonomik ürünler ise örneğin lexron esnek güneş paneli kullanacaksanız bu panelin iki tipinin olduğunu bilmelisiniz. Birincisi PET esnek panel, diğeri EFTE esnek güneş panelidir. Esnek güneş panelleri, güneş hücrelerini bir polimerin katmanları arasına sıkıştırarak inşa edilir. Daha ucuz paneller polietilen tereftalat(PET) adı verilen bir polimer kullanırken, daha iyi paneller ETFE (etilen tetrafloroetilen) kullanacaktır. ETFE, PET'e kıyasla biraz daha iyi ışık geçirgenliğine sahiptir ve ayrıca daha dayanıklıdır, bu da güneş paneliniz karavanınızın veya teknenizin çatısının üstündeki ısıya ve yağmura maruz kaldığında önemli bir husustur. EFTE paneller PET panellere göre yaklaşık %35 daha pahalıdır.