Siyah güneş paneli, katlanabilir güneş paneli, esnek güneş paneli, taşınabilir güneş paneli, küçük güneş paneli, mini güneş paneli, 1000w güneş paneli,12 volt güneş paneli, 325 Wp güneş paneli…Birbirinden farklı onlarca farklı tanım arasında boğulduysanız, solar paneller arasında nasıl bir ayrım olduğunu merak ediyor ama bir türlü karar veremiyorsanız kısa ve öz bilgilendirmemizi okumanızı öneriyoruz.
Kavram karmaşasını ve kelime enflasyonunu bir kenara bırakıp konunun özüne odaklanırsak piyasada kabul görmüş üç güneş paneli çeşidi olduğunu görürüz: monokristal, polikristal ve ince film güneş paneli (esnek güneş paneli).
Bahsekonu panel tipleri görünümleri, performansları, maliyetleri ve kurulum amaçları bakımında farklılık arz ederler. Panel seçimi yaparken ucuz , pahalı , en iyi güneş paneli gibi aceleci genellemelerden kaçınmak gerekir. Zira belirleyici olan kullanım amacınız ve bütçenizdir. Aslolan ihtiyaç ve beklentilerinizi bütçenize uygun olarak karşılayacak en optimum tercihi belirlemektir.
Monokristal, polikristal ve ince-film olarak üzere üç temel güneş paneli çeşidi mevcuttur. Her solar panel tipinin kendine özgü bazı olumlu ve olumsuz yönleri söz konusudur.
Panel üretiminde kullanılan malzeme çeşitleri ve yakın gelecekte yaygınlaşması muhtemel diğer teknolojiler için “Güneş Paneli Hücre Teknolojilerinin Geleceği” başlıklı blog yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Mono-kristal paneller %20 üzeri verimliliğe sahiptir. Diğer bir ifadeyle verimlilikleri yüksektir. Buna karşılık polykristal panellere kıyasla daha pahalıdır. Maliyet artışına karşılık aynı alandan daha fazla elektrik üretmenizi mümkün kılar.
Poli-kristal paneller, mono-kristal panellere kıyasla daha ucuzdur. Buna karşılık verimlilikleri daha düşüktür. Dolayısıyla mono hücreli panellere kıyasla aynı alandan daha az elektrik üretmeniz söz konusudur.
Esnek paneller, adı üstünde esnek yapıdadır, hafif ve dayanıklıdır. Estetik görünüm, kolay taşınma ve montaj gibi kolaylıklara sahiptir. Buna karşılık maliyetleri yüksektir. En önemlisi de polikristal ve monokristal panellere kıyasla verimliliği düşüktür.
Solar paneller güneş enerjisinden elektrik üretmeyi mümkün kılmak için ışığı elektriğe dönüştüren yarı-iletken malzemeden üretilirler. Panel üretiminde kullanılan en yaygın yarı iletken madde silikondur.
Hem monokristal hem de polokristal güneş panelleri silikon plakalardan üretilir. Bahsekonu panel tipleri üretilirken silikon plakalar yüzey üzerine yatay ve dikey olarak yerleştirilerek temperli camla koruma altına alınır ve çerçeve ile ile kaplanarak bildiğimiz dikdörtgen görünümüne kavuşur.
Her iki panel tipi de silikondan imal edilse de silikonun kompozisyonu bakımından birbirinden farklıdır. Monokristal solar hücreler yekpare ve saf silikondan kesilerek üretilir. Polikristal solar hücreler ise parçalı silikon kristallerinin bir araya getirilerek kesilmesiyle oluşur. Kısacası birinde mono yani yekpare hücre yapısı varken diğerinde ise poli/poly yani çoklu hücre yapısı söz konusudur.
Mono ve polykristal güneş panellerinin aksine, ince film esnek paneller muhtelif malzemelerden üretilir: Kadmiyum-tellürid (CdTe), amorf silikon, bakır-indiyum-galyum-selenür (CIGS) ve galyum-arsenür (GaAs).
En yaygın ince film panel malzemesi Kadmiyum-tellüriddir (CdTe). Saydam iletken yüzey üzerine CdTe katmanı ve bu katman üzerine cam yüzey yerleştirilerek üretilir.
Piyasada yer bulmuş bir diğer ince film panel malzemesi ise kompozisyonu monokristal ve polikristal panele benzeyen amorf silikondur (a-Si). Mono ve polikristal solar panellerden temel farkı ise katı silikon malzededen üretilmiyor oluşudur. Kristalize edilmemiş silikonun cam, plastik veya metal yüzeye yerleştirilmesiyle üretilir.
Bir diğer popüler ince film esnek panel malzemesi ise bakır-indiyum-galyum-selenürdür (CIGS). Bakır indiyum galyum ve selenür elementlerinin iki katman arasına (cam, plastik, alüminyum veya çelik gibi) yerleştirilmesiyle ve bu katmanın elektrik akımını mümkün kılacak elektrotlarla kaplanmasıyla üretilir.
Monokristal ve polikristal paneller arasındaki farkı anlamak oldukça kolaydır. Bazı istisnalar dışarda tutulursa monokristal güneş panelleri siyah renklidir. Polikristal güneş panelleri ise mavi renklidir. Mavi ve siyah rengin nasıl ortaya çıktığını merak ediyorsanız “Güneş Panelleri Neden Hep Mavi ve Siyah?” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Güneş Paneli Fiyatları
Güneş panel fiyatlarını masaya yatırmadan önce üç temel değişken olduğunu belirtmemiz gerekir:
Solar Panel Türünün Fiyata Yansıması Nasıldır?
Güneş paneli çeşidi ile fiyat arasında güçlü bir bağ vardır. Güneş paneli yapımında kullanılan solar hücrenin tipi fiyatı doğrudan etkiler. Diğer bir ifadeyle, güneş paneli fiyatlarını belirleyen en temel değişken panel tipidir.
Monokristal paneller yüksek verimliliğe sahip olmaları nedeniyle polikristal panellere kıyasla daha pahalıdır. Esnek panellere gelecek olursak, verimliliği düşük olmakla birlikte mono ve polikristal panellere kıyasla daha yüksek maliyetlidir. Zira esnek olmaları, taşınabilir olmaları, üretim maliyetlerinin yüksek oluşu ve montaj kolaylığı gibi nedenlerle fiyatları daha pahalıdır.
Solar Panel Gücü nedir? Fiyata etkisi var mıdır?
İster tekne, karavan olsun isterseniz de ev için güneş paneli hesaplama amaçlı araştırma yapıyor olun, karşımıza ilk çıkan değer Wm veya Wp şeklinde gösterilen panel gücüdür.
Panel gücü konusunu doğru anladığımızda güneş paneli sistemine karar vermek kolaylaşacaktır. Wp “Watt Peak” değerinin kısa ifadesidir. Aynı anlama gelen Wm ise “Watt maximum” değerinin kısa ifadesidir. Güneş panelinin optimum koşullarda üretebileceği azami yani maksimum gücü ifade eder. Maksimum değerden bahsedilmesinin nedeni, pv panelin aldığı ışınımın açısına ve yoğunluğuna göre değişken miktarda enerji üretecek olmasıdır.
Örnek vermek gerekirse 325 Wp güneş paneli, güneş ışınlarının uygun açıyla geldiği öğlen saatlerinde güneş enerjisinden 325 W gücünde elektrik enerjisi üretir. Sabahtan öğlene kadar artan bir performans söz konusuyken öğlenden akşama azalan bir eğri ortaya çıkacaktır. Kısacası, güneşin tepe noktada olduğu saatte üretebileceği enerji miktarı Wp ile gösterilir.
Günel paneli gücü ile fiyat arasında doğru orantı vardır. Panel gücü arttıkça fiyat da artacaktır.
Güneş Panelinin Markası Fiyata Etki Eder mi?
Kullanıcılar tüketim alışkanlıkları gereği ister istemez “en iyi güneş paneli markası hangisi” “ev için güneş paneli hesaplaması yaparken markaya dikkat etmeli miyim?” gibi sorular sormaktadır. Bu ve benzeri sorular yerinde olmakla birlikte ilk belirlenmesi gereken ne kadarlık bir güce ihtiyacınız olduğu, nerede kullanacağınız, ne kadar süre kullanacağınız ve ayırabileceğiniz bütçedir.
Bunlara kesin olarak karar verdikten sonra, panel türüne karar vermeniz gerekir. Zira çoğu marka farklı türlerde (monokristal, polikristal, bifacial, esnek gibi) güneş panellerinin üretimini yapmaktadır. Seçimi ihtiyacınız belirleyecektir. Bu seçimi araba seçimine benzetebiliriz. Tıpkı araba seçiminde bütçe ve ihtiyacınızın (düz vites, otomatik vites, dizel, benzin, C segment gibi) belirleyici olması gibi, panel seçiminde de bütçe ve ihtiyaç karara yön verecektir.
Temel değişkenlere karar verdikten sonra marka konusunu ele alabilirsiniz. Marka seçimini yaparken üreticinin hangi sertifikalara sahip olduğu, ürünü hangi testlerden geçirdiği gibi değişkenler önem arz etmektedir. Tıpkı arabalarda olduğu gibi premium, optimum ve ekonomik ürünler sunan panel üreticileri vardır. Bahsekonu sınıflamalar ile sahip oldukları sertifikalar ve ürün kalitesi arasında doğru orantı vardır.
SolarAVM’de yerli ve ithal güneş panellerine ulaşabilir, gelişmiş filtreleme sistemimiz sayesinde aradığınız solar paneli kolaylıkla bulabilirsiniz.
SolarAVM ekibi olarak ürün açıklamalarımızda güneş panellerinin teknik verilerine ayrıntılı biçimde yer veriyoruz. Sunulan verilerle karar vermekte zorlanırsanız kaygılanmanıza gerek yok! Uzman teknik kadromuz seçiminizi kolaylaştırmak için her zaman yanınızdadır. Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.