Deniz Üzerinde Yeşil Hidrojen Üretimi ve Türkiye'nin Hidrojen Projeleri
Deniz Üzerinde Yeşil Hidrojen Araştırmaları
Instituto Politécnico Nacional araştırmacıları, deniz üzerinde yeşil hidrojen üretiminin uygunluğunu ve çevre dostuluğunu doğruladıklarını iddia ediyor. "Deniz enerjisinden yeşil hidrojen üretiminin olanak analizi" adlı çalışmaları, özellikle deniz rüzgar çiftlikleri için yüzde 50'nin üzerinde kapasite faktörlerine ve 7 metrenin üzerinde rüzgar hızlarına sahip deniz çiftliklerinin önemini vurguluyor.
Deniz Rüzgar Çiftliklerinin Önemi
Kıyıya yakınlık, ekonomik uygunluluğu ve esnekliği arttırırken enerji kayıplarını en aza indirir. Araştırmacılar, deniz koşulları için en uygun ekipmanın PEME elektrolizörleri olduğunu belirtiyorlar, çünkü bunlar deniz enerji kaynaklarından gelen aralıklı enerjiye daha hızlı yanıt verir. Ayrıca, rüzgar enerjisini taşıma ve depolamanın maliyet etkin yaklaşımlarını, kısa mesafeler için elektrik kablolarını ve 1.000 km'yi aşan mesafeler için hidrojen taşımacılığını tartıştılar. Büyük miktardaki hidrojen için tuz mağaralarında depolama öneriyorlar.
Türkiye'nin Hidrojen Projeleri
Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ile hidrojen üretimi ve Akdeniz sularında bir rüzgar tesisinin inşası konusunda görüşmelere başladı. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, "Özellikle güneş ve rüzgar enerjisinde büyük bir potansiyelimiz var" dedi.
Türkiye'nin Enerji Hedefleri
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar sosyal medyada, Türkiye'nin enerji hedeflerini şöyle özetledi: 2035'e kadar 42.000 MW güneş, 18.000 MW rüzgar ve 5.000 MW deniz rüzgar enerjisi. Ayrıca, Rusya ile ikinci bir nükleer enerji santrali için yapılan görüşmelerde teknoloji transferine odaklandıklarını vurguladı.
Endüstriyel İşbirlikleri ve Hareketlilik Uygulamaları
Lhyfe ve Exogen, endüstriyel buhar, bölgesel ısıtma ve hareketlilik uygulamaları için yeşil hidrojen kullanarak karbon salınımını azaltma çözümleri sunma konusunda ortaklık yapmaya karar verdiler.
Hareketlilik Uygulamaları ve Hidrojen Dolum İstasyonları
Lhyfe, yeşil hidrojenle çalışan termal ve hareketlilik çözümlerinin entegrasyonu yoluyla operasyonel verimlilik arayan çok uluslu şirketlerden ve endüstriyel kümelerden artan talep olduğunu belirtti. Bu hareketlilik uygulamaları, forkliftler, kamyonetler, teslimat kamyonları ve arabalar için hidrojen dolum istasyonlarını içerir. İki şirket, öncelikle kağıt ve karton, gıda ve içecek, ilaç, endüstriyel kimyasallar ve petrol ve gaz sektörü de dahil olmak üzere önemli proses buharı gereksinimine sahip endüstrilere odaklanacak. Exogen, konteyner boyutlu ünitelerde önceden monte edilmiş hidrojenle çalışan buhar tesisleri sağlıyor.
TotalEnergies ve Air Liquide Anlaşması
TotalEnergies ve Air Liquide, Normandiya, Fransa'daki TotalEnergies rafine ve petrokimya platformuna yeşil ve düşük karbonlu hidrojenin uzun vadeli tedariki için bir anlaşma imzaladı.
Normand'hy Elektrolizeri ve Yeşil Hidrojen Tedariki
Air Liquide, toplamda 200 MW'lık bir elektrik kapasitesine sahip olan Normand'hy elektrolizerini inşa edecek ve işletecek. TotalEnergies, Air Liquide elektrolizerine yılda yaklaşık 700 GWh "yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji" sağlayacak, bu da elektrolizerin kapasitesinin yarısı için.
TotalEnergies'in Yeşil Hidrojen Hedefi
TotalEnergies, 2030'a kadar yılda 500.000 ton yeşil hidrojen tedarik etmek için bir ihale başlattı. Fransız enerji şirketi bunu altı Avrupa rafinerisinde (Belçika'nın Antwerp, Almanya'nın Leuna, Hollanda'nın Zeeland, Fransa'nın Normandiya, Donges ve Feyzin) ve La Mède ve Grandpuits'teki iki biyorefinerisinde kullanacak.
Everfuel'in Stratejik Odak Noktası
Everfuel, yeşil hidrojen üretim kapasitesi geliştirmeyi önceliklendirmeye ve mevcut akaryakıt istasyonu portföyünü ve projelerini yükseltmeye karar verdi. Şirket, stratejinin yeniden düzenlenmesinin ardından yeşil hidrojen üretimini ölçeklendirerek "Almanya ve Danimarka'daki son pazar gelişmeleri tarafından yönlendirilen önemli değer yaratma fırsatlarını yakalamak" için yeni bir odak noktasına sahip olduğunu belirtti.