Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Güneş Panelleri ve Farklı Hava Koşulları

    Güneş Panelleri ve Farklı Hava Koşulları

    Güneş panelleri farklı hava koşullarına maruz kalırsa neler olur? Güneş enerjili sistemlerin en önemli bileşenlerinden biri konumundaki güneş panelleri ister istemez değişken ve sert hava koşullarına maruz kalmaktadır. Peki çatı üzerinde, evlerimizin bahçelerinde, teknelerde, arazilerde ve birbirinden farklı daha birçok alanda bizim için elektrik üreten güneş panelleri farklı hava koşullarına dayanıklı mıdır?

    Güneş panellerinin farklı hava koşullarına maruz kalmaları durumunda nelerle karşılaşacağınızı sizler için özetledik. 

    Yağmurlar

    güneş panelleri yağmurlu havalarda

    Çok şiddetli bir sağanak yağışa uzun süre maruz kalsa bile güneş panelleri bu durumdan fazlaca etkilenmezler. Zira güneş panelleri su geçirmez özelliktedir. Eğer kaynağı belli ve kaliteli bir üreticiden panel aldıysanız, en ekonomik panellerin bile su geçirmesinden endişe etmemelisiniz. Aksine sıkı bir sağanak yağmur panelleri temizleyerek veriminin artmasını sağlayacaktır. 

    Bulutlu havalar

    Keşke yağmur için söyleyebildiğimizi bulutlu havalar içinde söyleyebilseydik. Bulutlu günlerde ışınım azaldığı için güneş panellerinin ürettiği elektrik miktarında azalma olacaktır. Haliyle güneş enerjili sisteminiz bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Gökyüzünün iç karartıcı derecede bulutlu olduğu günlerde elektrik üretiminiz %15 ila %20 oranında azalacaktır. Dikkat ettiyseniz azalacaktır dedik. Zira hava bulutlu olsa bile güneş panelleriniz elektrik üretmeye devam edecektir. Işınım varsa elektrik hep vardır!

    Dolu Yağışı

    Güneş panelleri dolu yağışına karşı son derece dayanıklıdır. Güneş paneli üreticileri, üretim esnasında panelleri dolu etkisine karşı simüle ederler ve panellerin kalitesini test edildiği merkezlerde dolu testleri de yapılır. Panel yüzeyindeki temperli camlar için dolu yağışı ciddi bir problem teşkil etmez. 

    Dolayısıyla, en ekonomik panelin bile doluya karşı dayanıklı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısacası isimsiz (no name) bir panel almadıysanız dolu yağışından kaygı duymanıza gerek yoktur Tam aksine, yağmurlu havalarda olduğu gibi, güneş panelleriniz dolu yağışıyla temizleneceği için, yağışın ardından ışınımın artmasıyla birlikte elektrik üretiminizin artması beklenir. 

    Yıldırımlar

    güneş panelleri yıldırımdan

    Doğru bir işçilikle topraklama yapıldıysa yıldırımlardan da kaygılanmaya gerek yoktur. Diğer yazılarımızda altını ısrarla çizdiğimiz üzere güneş enerjili sistemlerde kaliteli malzeme kalite işçilikle buluşmak zorundadır. Birinden biri eksik olursa yangın gibi üzücü sonuçlar veya en azından maddi kayıp yaşamanız işten bile değildir. 

    Yıldırımı tamamen kayıpsız atlatmanız pek tabi garanti değildir. En nihayetinde asgari 10 milyon voltluk (100 milyon volta kadar ulaşabildiği bilinmektedir) bir akımın panelleri vurmasından söz ediyoruz. Topraklama kaliteli biçimde yapıldıysa yıldırımı en azından asgari zararla atlatacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. 

    Sıcak havalar

    güneş panelleri sıcak havalar

    Güneşli bir yaz gününün güneş panelleri ile elektrik üretimi için en uygun koşul olduğunu düşünebilirsiniz. Güneşli bir gün güneş enerjili sisteminiz için oldukça iyidir. Gelgelelim, bu güneşe aşırı sıcaklar eşlik ediyorsa elektrik üretiminiz bir miktar düşecektir. Çok aşırı sıcaklarda elektrik üretiminin %25 seviyelerinde düştüğü bilinmektedir. Türkiye’nin yazları panellerin verimliliğini ciddi ölçüde etkilemez. Bu konuda kaygı duymaya gerek yoktur ancak tekrar altını çizelim: ışınım iyidir ancak sıcaklık olumsuz bir durumdur. Işınımına optimum sıcaklık eşlik ediyorsa ve gökyüzü cam gibiyse arkanıza rastlanıp güneş enerjili sisteminizin siz otururken para kazandırmasını keyifle izleyebilirsiniz.  

    Karlı Havalar

    Işınım varsa ancak hava bulutlu değilse güneş panellerinin elektrik üretimi olumsuz etkilenmeyecektir. Gelgelelim panellerin üzeri karla kaplıysa, panellerin elektrik üretimine devam etmesi için kardan arınması şarttır. Eğer üretim o an için elzem değilse karın güneş panelinin cam yüzeyinde zaten uzun süre tutunamadığını göreceksiniz. 

    Son söz

    Büyük resme bakıldığındaysa, güneş enerjili sistemler tasarlanırken hava değişimlerinin göz önünde bulundurulduğunun altını çizmek gerekir. Diğer bir ifadeyle hava koşullarının üretimi etkileyeceği yolun en başında bilindiği için sistemin bir yıllık süreçte üreteceği elektrik miktarı değişken hava koşullarına rağmen gayet öngörülebilirdir.Kısacası güneş enerjili sisteminiz varken havayı gözleyip durmanıza gerek yoktur. 

    Biz yinede sizlere bol güneşli ve güneş enerjili günler diliyoruz!

     

    Kaynaklar:

     

    https://www.pedleys.com.au/post/solar-panels-vs-bad-weather/

     

    https://www.simpleray.com/resources-and-informations/solar-panels-after-snowstorm

    Yorumunuzu bırakın
    *