Türkiye’nin Kurulu Güneş Enerjisi Gücü 12 GW Üzerine Çıktı
Türkiye’nin kurulu güneş enerjisi gücü 12 GW’ı aştı
Türkiye’nin toplam kurulu GES kapasitesi Şubat sonu itibarıyla 12,4 GW’a ulaştı. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ülkenin 2035 yılına kadar her yıl 3,5 GW GES eklemeyi hedeflediğini söyledi.
Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesi, 2024'ün ilk iki ayında 1.109 MW'lık yeni projelerin devreye alınmasıyla büyük bir artış gösterdi. Bu gelişme, ülkenin bir önceki yıl boyunca toplamda yaklaşık 2 GW güneş enerjisi kapasitesi eklemesi dikkate alındığında, özellikle önemli bir başarı olarak kabul ediliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın geçen hafta yaptığı basın açıklamasına göre, 2024'ün ilk iki ayında devreye alınan fotovoltaik (PV) kapasitesi, 2023 yılı boyunca bağlanan toplam kapasitenin yaklaşık yarısına ulaştı.
Yılın ilk iki ayında gerçekleşen bu hızlı gelişme, Türkiye'nin GES kapasitesini 11.361 MW'tan 12.425 MW'a yükseltti. Bu artışla birlikte, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payı Ocak ve Şubat aylarında %51'in üzerine çıktı.
Bakan Bayraktar Yenilenebilir Enerjinin Önemini Vurguladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin enerji bağımsızlığı için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, "2035 yılına kadar her yıl yenilenebilir enerji kurulu kapasitesini 5.000 MW artırma hedefimiz var; bunun 3.500 MW'ı güneş ve 1.500 MW'ı rüzgar enerjisinden gelecek" dedi.
Türkiye, mevcut %56 seviyesinden 2035 yılına kadar üretimdeki yenilenebilir enerji payını %65'e çıkarmayı planlıyor. Ülke, enerjisini önemli ölçüde hidroelektrikten sağlıyor ve hükümet, rüzgar ve güneş enerjisine geçiş yaparak bu durumu değiştirmeye yönelik adımlar atmış durumda.
%99,5'i Güneş ve Rüzgar Enerjisi
2023 yılında Türkiye'nin eklediği toplam kapasite 2.858 MW olarak gerçekleşirken, bu kapasitenin %99,5'ini rüzgar ve güneş enerjisi projeleri oluşturdu. Ülkenin yenilenebilir enerji kaynakları toplamı 59,2 GW'a ulaşırken, bu miktarın neredeyse 32 GW'ını hidroelektrik, geri kalanını ise rüzgar ve güneş enerjisi paylaşıyor.
2024 Şubat Ayı Kurulu Yenilenebilir Enerjiden Üretilen Güç Tablosu
Bakan Bayraktar, mevcut gelişme hızının Türkiye'yi 2035 hedeflerine ulaştırma konusunda doğru yolda olduğunu ifade etti.
Türkiye, güneş enerjisi tedarik zinciri içerisinde de kendi kendine yetebilme hedefi güdüyor. Ülke, yedi yıl önce Çin'den ithal edilen güneş panelleri üzerine anti-damping vergileri uygulamaya başladı ve geçtiğimiz hafta itibarıyla Vietnam, Malezya, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün'den gelen GES ekipmanları için metrekare başına 25 dolarlık bir ücret almaya başladı. Karşılığında, yerli ekipman ve iş gücü kullanımını teşvik eden yenilenebilir enerji geliştiricilerine cömert teşvikler ve vergi indirimleri sunuluyor. Türkiye, 60'tan fazla güneş panel üreticisine ev sahipliği yapmakta ve 2022 yılı itibarıyla yaklaşık 8 GW kapasite ile dünyanın dördüncü büyük güneş enerjisi üreticisi konumunda bulunuyor.