Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Güneş Enerji Santrali Kurarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    Güneş Enerji Santrali Kurarken

    Kendi çatınızda elektrik üreterek faturalardan kurtulmaya karar verdiniz. Peki çatınıza güneş enerji santrali kurarken nelere dikkat etmelisiniz? Örneğin gerçekten çatılarımız Güneş panelleri ile dolmalı mı? Şaka, tabi ki dolmalı ama nasıl?

    Evlerde mahsuplaşma çıktığından beri çatılarda Güneş panellerini sık sık görür olduk. Birçok kişi hem tasarruf etmek hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak için geleceğe dönük çok doğru adımlar atıyor. Çatısına GES (Güneş Enerji Santrali) yaptırmak isteyenlerin talebinin karşısında ben bu işi yaparım diyen EPC firması, elektrikçi, inşaatçı, tesisatçı arzı var hem de çok fazla. Birçoğu bu alanda tecrübesiz veya yeterli teknik bilgiye sahip değil. Bunun bir sonucu olarak da çatılarda farklı ve her yöne bakan, bir tane güneş paneli fazla koyacağım diye çatının olur olmadık yerlerine panel yerleştiren, gölge, aynı yön, estetik kaygısı olmayan uygulamalar görür olduk.

    Güneş Enerji Santrali Kurarken 1

    Bunda zamanında çatıları tasarlayan mimarlarımızın payı da büyük, çoğu çatıda en verimli elektrik üretimini yakalamak için birçok farklı yerleşim ve simülasyon yapıyoruz ama çatının bozuk olması demek değil ki panel sığabilen her yere panel koyalım. Çatının kuzeyi, batısı, gölgesi, yanındaki ağacı veya devamlı gölge faktörlerini düşünmeden panel yerleşimleri yapalım. Maalesef çatı yapıları ve “her yere panel koymalıyız” mantığıyla verimsiz ve maliyeti yüksek uygulamalar ortaya çıkıyor. Peki çatımızda panellerle elektrik üretirken nelere dikkat etmeliyiz:

    1. Çatımızın yönü

    Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle güneye bakan güneş panelleri daha fazla güneş ışığına maruz kalacağı için gün içinde uzun ve verimli üretim yapar. Peki çatımızda güney cephe yoksa ne olur? Bu durumda da konusunda uzman bir ekip tarafından herhangi bir yöne bakan çatılarda güneşlenme süresinden en çok faydalanacağımız konuma panellerin yerleştirilmesi gerekir ki gün içinde en uzun süre verimli elektrik üretebilelim.

    2. Çatımızın mimarisi

    Mimar arkadaşlarımız hünerlerini sergilemek adına çatılarda çok farklı tasarımlar uyguluyorlar. Pencereler için gerekli olsa da bu detaylar panel boyutları nedeniyle ihtiyaca yeterli olacak şekilde panel yerleşimi kısıtlıyor. Bu durum yüzünden her yere panel koyma hissiyatında olan arkadaşlarımız yatay dikey yerleşimler, karışık güneşleme ve gölge faktörleri düşünülmeden panel yerleşimi yapıyorlar. Panel yerleşimi en verimli şekilde yapılmalı, fazla panel koymak ve doğru tasarımı yapmamak sistemimizin verimsiz çalışmasına ve maliyetinizin gereksiz yere artmasına neden olacaktır. Ayrıca doğru yerleşimle daha az panel ve dolayısıyla daha düşük maliyetle aynı elektriği üretebileceğiniz akıldan çıkarılmamalıdır.

    3. Güneş panelimiz

    Güneş paneli elektrik üretimindeki en büyük etken, 25 yıl ticari ömrü olan panelimizin iyi ve güvenilir bir üretici tarafından üretilmesi ve sertifikalarının tam olması gerekli. Panelleri çatımızın tipine uygun seçmeliyiz çatımızda panel yerleşimini etkilen bir durum yoksa boyut olarak büyüklüğüne bakmadan izin verilen veya ihtiyacımız olan kadar paneli güneşlenme süresi en çok olacak şekilde yerleştirilmesini istemeliyiz. Çatımız mimari şaheser ise panellerin boyutu en verimli kullanacağımız şekilde seçilip yine en verimli üretim yapacak şekilde çatımıza yerleştirildiğinden emin olmalıyız. Yazımızın başlarında okuduğunuz gibi panel sayısının fazla olması çok üretim yapacağımız anlamına gelmiyor, gölgede kalan veya aynı şekilde yerleştirilmeyen paneller gölgede kalan panelin az elektrik üretmesinden dolayı bütün panel dizisini etkileyerek inverterimizin kapasitesinden daha az elektrik üretmesine neden olacaktır. Bu duruma engel olmak için ya o paneli koymamalıyız ya da sadece gölge gelen panele optimizer takıp panelin üretimi optimize etmeliyiz.

    4. İnverter

    Sistemin en teknolojik parçası, inverterler panellerden gelen DC elektriği kullanabileceğimiz elektriğe çeviren eviriciler. Çatımızda özellikle birkaç yöne panel koymak durumunda kalmışsak birden fazla MPPT girişi olan inverterler kullanmalıyız. Genelde 3kW’tan büyük inverterlerde birden fazla DC giriş bulunmakta, aynı yöne bakan panellerin aynı MPPT girişine girdiğinden emin olmalıyız ve uygulamacımızdan bunu istemeliyiz. Bu şekilde farklı yöne bakan panellerimiz güneşin hareketi yüzünden üretim yapmayı azalttığında diğer yöne bakan fazla güneş olan panellerin üretimlerini etkilemez ve daha verimli üretim yapmış oluruz.

    5. Taşıyıcı Sistemimiz

    Panel tutucu elemanlar çatı tipine göre farklılık gösteriyor. Kiremit, şıngıl, sandviç veya kenet çatımıza göre yapılmış ve uyumlu su izolasyonunun iyi olacağı bir sistem seçmeliyiz. Bu anlattıklarımız çatı tipine göre taşıyıcının şekli ile alakalı olan kısımdı. Peki kullanılan materyal ne olmalı? Genelde paslanmayan ve dayanıklı olan alüminyum kullanıyoruz. (Maalesef kalas bile kullanan gördük). Çatıda en uygun malzeme alüminyum çünkü dayanıklı, uzun ömürlü ve paslanmaz. Sadece bu üç özelliği bile bu alanda onu en öne çıkaran özellikleri. Alüminyumun sertifikalarını ve testlerini satıcınızdan isteyebilirsiniz.

    6. Solar Kablo

    UV ışınıma dayanıklı Solar kabloların seçimi Güneş panelimiz kadar önemli, 25 yıl çatımızda duracak panellerin ürettiği elektrik solar kabloların üzerinden akarak ilerliyor. Bu yüzden solar kablo seçerken izolasyon kalınlığı ve bakır ağırlığına dikkat etmeliyiz. Kabloları birleştiren konnektörlerimizin orijinal olmasına özen göstermeliyiz.

    Güneş Enerji Santrali Kurarken 2

    Artık Çatımıza Güneş Enerji Santrali Kurarken Nelere Dikkat Etmemiz gerektiğini biliyorsunuz. Santralimizin ömrü kullandığımız malzemelerin ve doğru projelendirme ve uygulamanın iyi yapılmasıyla doğru orantılı. Çatımızın tipi ve yönüne göre sistem bileşenlerini seçmek çok önemli. Tüm bu kalite metriklerini dikkate alan ve size garantili hizmet sunan, alanında uzman ve uzun yıllar tecrübesi olan SolarAVM bir telefon kadar uzağınızda ve her zaman hizmetinizde.

    Yarınlara daha temiz bir gelecek bırakmak için sizde bir an önce Güneşe geçin.

    Güneş Enerji Santrali Kurarken 3

    Yorumunuzu bırakın
    *