Elektrikli Araçlarınızı Şarj Etme
Elektrikli Araçlarınızı Evde Ve Şarj İstasyonunda Şarj Etme
Elektrikli araç endüstrisi, binek otomobil pazarının ötesine geçmekte. Toplu taşıma otobüsleri, her şekil ve büyüklükteki kamyonlar (uzun mesafeli yarı kamyonlar dahil) ve hatta büyük çekici römorklar, güç sağlamak için elektrik kullanmaktadır. İş yerinizde, yolda ve evde halka açık istasyonlarda bir elektrikli araçlarınızı şarj etmenin mevcut ve beklenen gelişimi hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Elektrikli Araç Türleri
Elektrikli araçlar 3 ana kategoride incelenmektedir.
- Akülü elektrikli araçlar: Akülü elektrikli araçlar arabanın içten yanmalı motorunun yerini alan büyük bir akünün elektriğiyle çalışmaktadırlar.
- Yakıt hücreli araçlar: Yakıt hücreli araçlar, motorun çalışması için hidrojen moleküllerindeki elektronları bölerek elektrik üretir.
- Fişe takmalı araçlar: Fişe takmalı hibritler dizel veya benzinli bir motoru şarj edilebilir bir pil ve elektrik motoruyla birleştirir.
Elektrikli araç kullanmanın en güzel yanı şarj istasyonunda şarj edebildiğiniz gibi evde de şarj edebilecek olmanızdır.
Daha çok insan elektrikli araç kullanmaya başladıkça dünya genelinde yeni ve gelişmiş şarj istasyonları görülmeye başlanmaktadır. Elektrikli araç şarj istasyonları artık çalışanlar için işletmelerde, müşteriler için perakende kuruluşlarının yakınında, kapalı otoparklarda ve otoyol sistemleri boyunca mevcut durumdadır.
Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Türleri
1. Seviye Şarj İstasyonları
Birinci seviye şarj istasyonları alternatif akım (AC) kullanır ve en yavaş şarj seçeneğidir. 8 saat şarj yaklaşık 64 kilometre menzil sağlamaktadır. Başka bir deyişle, 1 saatlik şarj size 3 ila 8 kilometre menzil sağlamaktadır.
2. Seviye Şarj İstasyonları
İkinci seviye şarj istasyonları en yaygın şarj istasyonlarıdır. Halka açık otoparklarda, araba galerilerinde, perakende park yerlerinde ve üniversite kampüslerinde büyük kentsel şehirlere yayılmış istasyonlar bulunmaktadır. Ayrıca evden şarj edenler için kullanışlı ve popülerdirler. Çoğu evin çamaşır kurutma makinesi veya elektrikli ocak için sahip olduğu 220 voltluk bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymaktadırlar. Evde 220 voltluk bir priziniz yoksa 2. seviye şarj kaynağına giden bir devre ve kablo eklemeniz gerekmektedir. Elektrikli aracınızı ikinci derece şarj istasyonunda bir saat şarj etmek size 16 ila 32 kilometre arası bir menzil sağlayacaktır. 2020'de halka açık şarj istasyonlarının %80'inden fazlası 2. Seviye şarj kaynağı sunmuştur.
3. Seviye Şarj İstasyonları
Daha az yaygın olan ve yalnızca ticari yerlerde ve halka açık şarj istasyonlarında (konut dışı) mevcut olan üçüncü seviye şarj sürekli akım kullanmaktadır ve elektrikli aracınızı şarj etmek için çok hızlı bir seçenektir. Elektrikli aracınızın bataryası 30-60 dakika içerisinde %80’e kadar ulaşabilir, bu da 20 dakika şarjın 96 ila 128 kilometre menzil sağlayacağı anlamına gelmektedir. 2020'de elektrikli araç şarj istasyonlarının %15'inden fazlası 3. Seviye şarj kaynakları sunmuştur ve bu yüzdenin artması beklenmektedir. 3. Seviye şarj istasyonları yoğun trafik noktalarında bulunabilmektedir. (Türkiye'de yok)
Elektrikli Araçlarınızı Evde Şarj Etme
Elektrikli aracınızın şarj ihtiyacını karşılamak için 1. Ve 2. Seviye şarj istasyonlarını tercih edebilirsiniz, ancak 3. Seviye şarj istasyonları sadece ticari ve halka açık istasyonlarda mevcuttur. Her durumda evinize elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için 5.467 ila (300 $) 109.354 (6000 $) Türk lirası arası bir maliyet ödemeniz beklenmektedir. Arabanızı şebekedeki elektriği kullanarak şarj edebilirsiniz, ancak temiz ve sürdürülebilir bir enerji kullanmak isterseniz güneş panellerine veya aküye bağlayabilirsiniz.
Aracınızı Evinizde Mi Şarj İstasyonunda Mı Şarj Etmek Daha Az Maliyetlidir?
Ev Maliyeti
Eğer elektrik kaynağı olarak güneş panelleri kullanıyorsanız evde şarj etmek uygun maliyetlidir. Elektrikli aracınızın gücü çevreye duyarlı bir seçim olan yenilenebilir güneş enerjisinden karşılanabilir. Ancak evinde şarj seçeneğinden faydalanan çoğu elektrikli araç kullanıcısı araçlarını şarj etmek için şebekeden yararlanmaktadır.
Birinci Seviye Halka Açık Şarj İstasyonu
Birinci ve ikinci Seviye şarj istasyonları Kilovat saat (kWh) başına 5.4 ila 10.9 Türk lirasına (0,30 ila 0,60 ABD doları) mal olmaktadır. Ancak 1. Seviye şarj istasyonlarında dakika başına ücretlendirme yapıldığında aracın tamamen şarj olması uzun sürdüğünden maliyet de daha fazla olacaktır.
İkinci Seviye Halka Açık Şarj İstasyonu
Bazı işletmeler ve kurumlar, çalışanları veya halka açık kullanım için ikinci seviye şarj istasyonlarına ücretsiz erişim sağlamaktadır. Ancak çoğu halk kullanımına açık şarj istasyonları ücretlidir. Maliyet, bulunduğunuz duruma ve seçtiğiniz elektrik sağlayıcısına bağlıdır. Bazı şarj istasyonları (eyalet yerine kullandım) dakika başına, bazı istasyonlar da şarj olurken kullandığınız kWh elektriği temel alarak ücretlendirme yapmaktadır.
Üçüncü Seviye Halka Açık Şarj İstasyonu
Üçüncü seviye elektrikli aracınızı şarj etmenin en hızlı ve en maliyetli yoludur. Tesla'nın ülke genelinde kendi Superşarj ağı vardır, ancak bunlar yalnızca Tesla araçlarıyla sınırlıdır. Dakika başına ortalama maliyeti 5.1 Türk lirasıdır. (0,28 ABD doları)
Herhangi bir halka açık şarj istasyonunda kredi kartıyla kullandıkça ödeyebilir veya şarj istasyonu üreticisinde bir hesap oluşturabilirsiniz.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu İçin Altyapı Yatırımları
Elektrikli araç şarj istasyonları elektrikli şarj sayısı arttığı için giderek yaygınlaşmakta. Kamu hizmeti şirketleri elektrikli araçlara şarj istasyonları kurmak için büyük yatırımlar yapmaktadır. Türkiye elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak amacıyla devreye aldığı "Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı" ile asgari 90 kWs'lik hızlı şarj imkanı sunacak 1572 istasyonla 180 MW'dan fazla kurulu gücün sektöre kazandırılmasını hedeflemekte ve 1 milyar liralık yatırımın önünü açmaktadır.
Elektrikli Aracınızın Güç Kaynağını Güneş Enerjisine Bağlamak İçin Bizimle İletişime Geçin!
Elektrikli araçlar elektriğiniz nereden gelirse gelsin benzinli araçlardan daha düşük bir karbon ayak izine sahiptir. Gumbel Group, daha yeşil ve daha temiz bir sürüş deneyimi yaşamanıza yardımcı olabilir. Güneş panellerimizle elektrikli araçlarınızın şarj gücünü güneş enerjisinden almaya başlamak için bugün bizimle iletişime geçin.