Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Güneş Panelleri Neden Hep Mavi ve Siyah?

    Güneş Panelleri Neden Hep Mavi ve Siyah?

    Güneş enerjili çatılarda ve güneş santrali kurulan arazilerde onyıllar boyunca mavi renkli güneş panellerini gördük. Güneş enerjili ürünler ve sistemler çoğunlukla mavi ve siyah renkte?

    Mavi renk ile güneş paneli uzun yıllardır birbiriyle özdeşleşmiş durumda. Güneş panelleri arasında en yaygın rengin neden mavi olduğunu hiç düşündünüz mü? Güneş enerjili sistemlerin başrolü konumundaki panellerin neden ağırlıklı olarak mavi olduğunu sizler için özetledik.

    Hammadde ve Kaplama

    Takdir edersiniz ki güneş panellerini kurulum yaptığımız alana uygun renkte boyama seçeceğimiz yok. Güneş panelini boyamamız durumunda güneş ışınlarını bloke edeceği için elektrik üretimi neredeyse imkansız hale gelecektir.

    Panellerdeki yaygın mavi renk panel hücrelerinin yapımında kullanılan en popüler malzeme olan Polikristal silikonun ışığı mavi renkte kırmasından kaynaklanmaktadır. Gelgelelim yaygın mavi rengin tek nedeni hammadde değildir. Mavi tonun ortaya çıkmasına neden olan bir diğer etken ise kaplamadır.

    Güneş panelinin temel görevi ışığı absorbe etmektir ancak hem silikon hem de panelin dış camı bu ışığın bir bölümünü geri yansıtır. Tam da bu noktada yansıma önleyici (anti-refle) kaplama devreye girer. Kısacası, anti-refle kaplama mavi rengin ortaya çıkmasına neden olan diğer önemli bileşendir. Hammadenin yapısı ve anti-refle camın katkısıyla güneş enerjisinin klasikleşen rengi olan mavi renkli güneş paneli ortaya çıkmış olur.

    O zaman siyah renkli güneş panellerini nasıl açıklayacağız?

    Güneş panellerinin teknolojileri ve tasarımları değiştikçe renkleri de değişmeye başlamıştır. Uzunca bir süre piyasayı domine eden polikristal güneş panellerinin yerini monokristal güneş panellerinin almaya başlamasıyla güneş enerjili sistemlerin rengi maviden siyaha dönmeye başlamıştır. Siyah renkli monokristal paneller ışığı daha iyi absorbe ederler ve daha estetik bir görüntü sunarlar. Dolayısıyla daha verimlidirler. Yani daha fazla elektrik üretirler.

    Monokristal hücreler, yekpare bir silikon kristalinden yapılırken, polikristal silikon hücreler çok sayıda silikon hücrenin birleşmesinden oluşur. En kısa anlatımla birinde “mono" yani tek hücre yapısı varken  diğerinde “poli” yani çoklu hücre yapısı vardır.

    Güneşin geleceği rengarenk

    Son dönemde piyasaya farklı renklerde, binaya entegre (BIPV) güneş panellerinin sürülmeye başladığını görüyoruz. Yıllar geçtikçe güneş panellerinin mavi ve siyah seçeneklerinin dışına çıkacağını öngörebiliriz. Tesla’nın ürettiği koyu gri tonlardaki çatı ürünü, veya Sistinesolar firmasının sunduğu panel üzerini farklı desenlerle kaplama gibi seçenekler bu öngörümüzü desteklemektedir.

    Güneş paneli BIPV solar skin

    Kaynaklar:

    https://www.pedleys.com.au/post/why-are-solar-panels-blue/

    https://www.sistinesolar.com/technology

    Yorumunuzu bırakın
    *