Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Staubli Multicontact MC4 Konnektör Montajı Nasıl Yapılır?

    Multi-Contact MC4 Konnektör Montajı nasıl yapılır?

    MC4 Multi-Contact (Staubli) Markasına ait bir konnektör modeli olmasına karşın üstün özellikleri sayesinde tüm dünyada bir standart haline gelmiş ve bu konnektörle uyumlu tüm konnektörler de MC4 olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Orijinal MC4 markalı konnektörler ülkemize Staubli Türkiye tarafından ithal edilmekte ve satışa sunulmaktadır. Ürünleri http://www.solaravm.com adresimizden de uygun fiyatlarla temin edebilirsiniz. Alttaki resimlerde Dişi ve Erkek MC4 Konnektörleri görebilirsiniz.

    Orijinal-Multicontact-MC4-Erkek-ve-Disi-Konnektorler

    Multi-Contact MC4 ürünü temin ettikten sonra yapılması gereken iş; doğru bir şekilde montajını sağlamaktır. İyi bir ürün temin etmiş olmanız maalesef ondan iyi verim alacağınız anlamına gelmemektedir. Bunun için doğru ürünü doğru şekilde montaj ederek kullanmanız gerekmektedir.

    Öncelikle solar kablonuzun (güneş enerji elektrik kablosu) özelliklerini biliyor olmanız gerekir. Bu kablolar standart olarak 4mm, 6mm, 10mm… gibi çaplarda imal edilirler. Bu konnektörler en fazla 10mm çapındaki kablolara uygun olarak imal edildiğinden daha üst çaptaki solar kablolara burada değinmeyeceğiz.  Solar kablonuzun çapını satın aldığınız firmadan veya kablo üzerinde yazılı ibareleri inceleyerek öğrenebilirsiniz. Örnek olarak aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.

    staubli-Multicontact-mc4-solar-kablo-flex-sol-evo

    Solar Kablo kesitinizi öğrendikten sonra buna uygun konnektörü temin etmelisiniz. 4-6 mm2 solar kablolar için aynı serideki (KBT4-6, KST4-6) konnektörü kullanabilirsiniz. 10mm2 kesitindeki solar kablolar için bu kesite uygun MC4 konnektör temin etmelisiniz.

    Temin işlemi tamamladıktan sonra gelelim Multi-Contact MC4 konnektör nasıl monte edilir? sorusunun cevabına… İsterseniz madde madde ilerleyelim;

    1. Öncelikle solar kablonuzun ucunu 10-15 mm uzunluğunda açmalısınız. Bunu yaparken kablonun iletken kısmına zarar vermemelisiniz. Dilerseniz kendiniz bu işlemi uygun bir araç ile yapabilirsiniz veya özellikle solar kablo ucunu açmak için kullanılan Multi-Contact  markalı Solar Kablo Soyma Pensesi (PV-AZM-410) kullanabilirsiniz. Bu ürünle ilgili ayrıntılı bilgiye https://solaravm.com/staubli-multicontact-solar-kablo-soyma-pensesi-pv-azm410 sayfamızdan ulaşabilir  dilerseniz satın alabilirsiniz. Aşağıdaki resimlerde örnek bir uygulama görebilirsiniz. (Resim-3)

    Multicontact-solar-kablo-soyma Multicontact-mc4-solar-kablo-soyma

    Resim-3 Solar kablonun ucunu açma

    1. Solar kablonun ucunu açtıktan sonra MC4 Erkek konnektörün iletken kısmı yani pin dediğimiz parçayı alıyoruz. Aşağıdaki şekilde erkek konnektöre ait Pin resmini görebilirsiniz. (Resim-4)

    Multicontact-mc4-erkek-pin

    Resim-4 – MC4 Erkek Konnektör Pini

    1. Solar kabloyu pin e monte etmek için Multicontact PV-WZ4 veya Multi-Contact PV-CZM-BS konnektör sıkma penselerini kullanabilirsiniz. Her iki ürünü de https://solaravm.com/solar_kablo_konnektor_montajinda_kullanilan_ekipmanlar adresimizden temin edebilirsiniz. (Resim-5, Resim 6)

    Multicontact-mc4-konnektor-sikma-seti-pv-wz4          Multicontact-mc4-konnektor-sikma-pensesi-pv-czm-bs

    Resim-5  PV-WZ4                              Resim-6 PV-CZM-BS

    Daha sonra montajını yapacağımız Pin i Resim-7 da görüldüğü şekilde Konnektör sıkma pensesi üzerine yerleştiriyoruz. Burada dikkat edilecek hususlar; pinin açık ucunu konnektör tipine uygun olan pense ağzına yerleştirmeniz ve konnektör pininin açık ucunu pensenin üst kısmına bakacak şekilde yerleştirmenizdir.

    Multicontact-mc4-pin-solar-kablo-montaji Multicontact-mc4-konnektor-solar-kablo-montaji

    Resim 7 – Pin i Penseye yerleştirme.

    Son olarak Solar kablonun açtığımız ucunu pin içerisine yerleştirip pensemizi sıkıyoruz. (Resim-8)

    Solar-kablo-mc4-pin-montaji-1

    Resim-8 Solar kablonun ucuna Pin montajı

    Solar kablonun ucuna MC4 pin takıldıktan sonraki şeklini altta görebilirsiniz. (Resim 7) Görüldüğü gibi pin in her açık uçları içeri gelecek şekilde kıvrılarak mükemmel bir kavrama sağlamıştır. Bu sayede elektrik iletimi en iyi şekilde sağlanırken olası ısınma problemleri de direncin azalmasına bağlı olarak minimuma indirilecektir.

    multicontact-mc4-pin-sikma Multi-contact-mc4-konnektor-montaji

    Resim-7 Solar Kabloya Pin Montajı

    1. MC4 Pin i solar kabloya monte ettikten sonra ucunda pin olan kabloyu konnektörün arkasından içeri doğru ittiriyoruz. Bu işlemi küçük bir “tık” sesi duyana kadar yapıyoruz. Sesi duyduğumuz anda pin in konnektörün plastik kısmına oturduğunu anlıyoruz. Emin değilsek hafifçe solar kabloyu çekerek çıkıp çıkmadığını kontrol edebiliriz. MC4 Pin yerine oturduysa çıkmayacaktır. (Resim 8)

    Multicontact-mc4-konnektore-pin-takilmasi Multicontact-mc4-konnektore-pin-montaji

    Resim-8 Solar Kablonun konnektöre bağlanması

    1. Son olarak alttaki resimde görüleceği üzere su ve nem yalıtımını sağlamak için rakor sıkma anahtarı ile konnektörümüzün rakorunu sıkıyoruz. (Resim-9) Bu anahtarlar Multi-Contact PV-WZ4 Set aldığınızda bakalit malzeme olarak set içerisinde bulunmaktadır. Dilerseniz de https://solaravm.com/staubli-multicontact-solar-konnektor-rakoru-sikma-anahtari-pv-ms-pls adresimizden döküm metal olarak temin edebilirsiniz. Bu anahtarları kullanırken çıkıntı anahtar üzerindeki konnektör demontaj uçlarını kırmamaya dikkat etmelisiniz.

    mc4-konnektor-rakor-sikma-anahtari  Multicontact-mc4-konnektor-sikma-anahtari

    Resim-9 Konnektör Rakoru Sıkma işlemi

    Yeterli sıkılığa ulaştığımızda MC4 konnektörün montajı tamamlanmış olmaktadır. Dişi MC4 konnektörün montajı da aynı şekilde yapıldığından burada ayrıca göstermiyoruz. Aralarındaki fark dişi konnektörün plastik kısmının ince, metalik pin parçasının daha büyük olmasıdır.

    mc4-konnektor-olculeri     mc4-konnektor-pin-iletken

    Monte edilmiş MC4 Erkek ve dişi konnektörleri birbirine bağlayabilirsiniz. Tık sesini aldığınız anda birbirlerine kilitleneceklerdir.  MC4 konnektörleri ayırmak istediğinizde hatta yük olmadığından emin olmanızı ve sadece Rakor sıkma anahtarı kullanarak açmanızı öneriyoruz. Aksi durumda kıvılcım, yangın tehlikesi, çarpılma, veya konnektör hasarı gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

    multicontact-konnektor-disi-erkek-baglantisi

    Staubli Multicontact MC4 Konnektör Montajının nasıl yapılacağını tüm detaylarıyla sizin için anlattık. Konnektör setleri ve diğer MC4 ürünlerine web sitemizden ulaşabilir, hızlı kargo ile kapınıza teslim talep edebilirsiniz.

    ÖNEMLİ NOT: www.solaravm.com olarak mutlaka orijinal konnektör kullanmanızı öneriyoruz.

    Staubli MC4, Amphenol H4 vb... Bu orijinal ürünler dışında piyasada çok daha ucuz ürünler bulunabilmekle birlikte bu konnektörlerin elektrik yükü altında çok verimli olmadığı, termal kameralar altında incelendiğinde çok yüksek ısılara ulaşabildiği ve yangın riski taşıdığı ve/veya projenizin ömrü boyunca kullanmak bir yana bir kaç yıl içerisinde UV ışınlarının etkisiyle dağılmaya başladığı tarafımızca bizzat gözlemlenmiştir. Yine montaj ekipmanlarının orijinal ve kaliteli olmaması ya da uygulayıcıların yetersiz olması durumunda solar kablo/pin bağlantılarının gevşek olması, solar kablonun en ufak bir çekme ile yerinden çıkması, çarpılma, ısınma ve buna bağlı yangın riski oluşturması kaçınılmazdır.

    Yorumunuzu bırakın
    *