Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Güneş Panelleri Altında Yapılan Tarımsal Üretim

    Güneş Panelleri Altında Yapılan Tarımsal Üretim

    Güneş Panelleri Altında Yapılan Tarımsal Üretim: Güneş Panellerı̇ İle Tarım Hakkında Bı̇lı̇nmesı̇ Gerekenler

    Tarım endüstrisi su ve enerji de dahil olmak üzere büyük miktarda kaynak gerektirmektedir. Sera gazı emisyonlarının %24’ünün tarım, ormancılık ve diğer arazi kullanımları kaynaklı olduğunu ve toplam su tüketiminin %70’inin sulama kaynaklı olduğu bildirilmektedir. Tarım işletmelerinin ve bireysel çiftçilerin süreçlerini daha sürdürülebilir hale getirmenin yollarını aramaları mantıklı olacaktır. Gumbel Group olarak güneş panelleri altında yapılan tarımsal üretim ve yenilenebilir enerjinin nasıl daha akıllı çiftçiliğe yol açtığı hakkında söylediklerimizi inceleyebilirsiniz.

    Güneş Panelleri Altında Yapılan Tarımsal Üretim Nedir?

    Agrivoltaik ya da güneş panelleri altında yapılan tarımsal üretim güneş enerjisi ve ekinlerin aynı alanda bulunması ve bir arada üretilmesi anlamına gelir. "Agri-" kök kelimesi gıda üretimiyle, "-voltaic" ise elektrik üretimiyle ilgilidir. Bir agrivoltaik sistem, ekin sıralarının üzerine sarkan gölgelik benzeri bir kurulum olarak kurulan güneş fotovoltaik (PV) panellerine sahiptir. Güneş PV panelleri mahsullere tamamen çarpacak olan doğrudan güneş ışığından yararlanmaktadır. Ayrıca mahsullere gölge sağlayarak su buharlaşma seviyelerini en aza indirmeye yardımcı olur ve kurumalarını önler. Agrivoltaik sistem güneş enerjisi üretimini kolaylaştırır, çiftliklerdeki fazla su tüketimini önler ve mahsul sağlığını iyileştirerek üretimin artmasına sebep olur.

    Agrivoltaik İçin Kullanılan Araçlar

    Güneş enerjisiyle çalışan bir sulama sistemi aşağıdaki temel bileşenleri gerektirir:

    • Güneş panelleri: Güneş panelleri güneş enerjisini soğurarak elektriğe dönüştürür.
    • Elektrikli pompa: Su kaynağınıza bağlı olarak bir yüzey pompası (bir boru su emilimi, diğeri deşarj için olmak üzere su kaynağına bitişik olarak kurulur) veya bir dalgıç pompa (derin kuyulara veya sondaj deliklerine kurulur) kullanabilirsiniz.
    • Filtre: Suyu kum, küçük kayalar, deniz kabukları, bitki kalıntıları, toprak, kir ve daha fazlasından temizlemek ve arındırmak için kullanılmaktadır.
    • Gübreleme düğümü: Bu araç, sulama işlemi sırasında ekinlerde kullanılan suya gübre ekler.
    • Su haznesi: Su haznesi isteğe bağlı bir sistem aracıdır. Genellikle suyun tüm gün pompalandığı ve daha sonra kullanılmak üzere depolandığı damla sulama sistemlerinde kullanılır.
    • Su tedarik boruları: Su kaynağınızı kaynaktan ürüne aktarmak için ana, ikincil veya damla boruları kullanabilirsiniz.

    Agrivoltaik Çiftçiliğin Avantajları

    Agrivoltaik çiftlikler gıda üretimini iyileştirmeyi ve su kullanımını azaltırken aynı zamanda enerji ve ek gelir üretmektedir. Agrivoltaik çiftçiliğin avantajları arasında;

    • Mahsul koruması:Agrivoltaik sistemlerde kullanılan güneş panelleri mahsulleri dolu, sağanak yağmur, kasırga ve don gibi birçok kötü hava koşuluna karşı korumaktadır. Fotovoltaik güneş panellerinin altında sağlıklı mahsul üretimini kolaylaştırmaya yardımcı bir mikroiklim oluşmaktadır. Bu da daha fazla mahsulün satış noktasına kadar muhafaza edilmesi nedeniyle daha yüksek gelir akışı anlamına gelmektedir.
    • Maksimum gelir: Çiftçiler düşük verimli sezonlar yaşandığı durumların sonucunda düşük yıllık gelir elde ederler. Güneş panelleri ise enerji üretimleri sayesinde bu gelir kaybının bir kısmını telafi etmektedir. Bir agrivoltaik sistemdeki güneş panelleri, mahsul sıraları en verimli olacak şekilde ekildiği için bol miktarda doğrudan güneş ışığı alır. Ürünlerle aynı arazi üzerinde bulunan güneş panelleri, yetiştiricilerin güneşten iki kez yararlanmasını sağlar. Güneş panelleri çiftliğin ihtiyaç duyduğundan daha fazla enerji ürettiğinden, fazla enerjiyi sayaç kredileri için şebekeye geri gönderirler. Güneş enerjisinin size geliş değerini belirlemek için bölgenizdeki teşvikleri araştırın.
    • Düşük su tüketimi: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sulama için çok fazla su tüketilmektedir. Agrivoltaik sistem su tüketiminin azaltılmasında yardımcı olmaktadır. Güneş panelleri tepedeki güneşi engelledikleri için bitkiler daha az su kaybetmektedir. Bunun sonucu olarak bitkiler nemli kalmakta ve daha az su gerektirmektedirler. Su kullanımının azaltılması, yakındaki su kaynaklarına ve su dağıtımında kullanılan boru tesisatına bağlıdır.

    Agrı̇voltaı̇k Güneş Enerjisi Kullanmak İçı̇n Bize Ulaşın!

    Günümüzde birçok insan akıllı tarım yapmanın tarımda verim sağladığının farkına varmaktadır. Agrivoltaik çiftlikler ise su, enerji ve tarımı birleştirme ve verim elde etme konusunda eşsiz bir seçenektir.

    Yorumunuzu bırakın
    *