Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Güneş Panellerinin Ömrü Ne Kadardır?

    Temiz enerjiye geçiş için en kolay yöntemlerden olan güneş enerji santralinde kullanılan güneş panellerinin ömrü ne kadardır?

    Güneş Panellerinin Ömrü Ne Kadardır

    Günümüzde insanlar yaşadıkları hayatı sürüdürülebilir kılmak ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için temiz enerjiye yöneliyorlar. Temiz enerji seçeneklerinden Güneş Enerjisi sürüdürülebilir enerjiye geçmenin en iyi ve en karlı yollarından bir tanesidir. Güneş enerjisi ile hem temiz enerjiyi kullanmış olacaksınız hem de günden güne getirilen elektrik zamları ile artan elektrik faturalarınızdan kurtulmuş olacaksınız.

    Bir güneş enerji sistemi karar vermeden önce hangi alan için kurdurmayı düşünüyorsanız (örneğin eviniz veya iş yeriniz) yatırım maliyetinin ilgili alana uygun olup olmadığına bakmak ve güneş paneli kurulumunuzun en fazla faydayı sağlayabilmesi için güneş panellerinin ortalama ömrünü bilmekte fayda var.

    Burada yazımızda şu konuları ele alacağız:

    1. Güneş panelleri bozulur mu? Bozulursa neden bozulur?
    2. Güneş panellerinin verimliliğini etkileyen ve ortalama ömrünün azalmasına sebep olan faktörler nelerdir ?
    3. Güneş panelleri özel bakım gerektirir mi ?
    4. Güneş panelimin ömrünü nasıl uzatırım?


    Güneş Panelleri Bozulur Mu? Bozulursa Neden Bozulur?

    Evet, güneş panellerinde bozulmalar meydana gelebilmektedir. Güneş panelleri yapıları gereği güneşten gelen ışınımları tutarak en basit tabirle elektrik enerjisine dönüştüren ürünlerdir. Kullanım ömürleri boyunca güneş enerjisine dönüştürme yetenekleri yani verimlilikleri kısa vadede olmasa da zamanla azalma gösterecektir ve bu kaybın gerçekleşmesi uzun yıllar alacaktır. Bunun sebebi panellerin kimyasal gücündeki doğal azalmadır. Panellerin kimyasal gücündeki azalma ne kadar düşük olursa panel kalitesi o kadar yüksek demektir.

    Kalite bakımında yüksek olan panellerin kimyasal bozulma oranları daha düşük olacağı için ömürleri daha uzundur. Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) yaptığı araştırma sonucuna göre ortalama bir kaliteye sahip güneş paneli her yıl verimliliğinin %0.8’ini kaybettiğini belirtmektedir. Bu oran yüksek kalitede üretim yapan panel firmalarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu da diğer panellerin ömrüne kıyasla daha uzun süreceği anlamına gelmektedir.

    Ancak bizim bu yazımızda bahsettiğimiz bozulma verimliliğin kendiliğinden azalmasından ziyade dış faktörlerden etkilenerek azalması veya tamamen bozulmasıdır. Panellerde bozulmanın sebeplerine bakacak olursak yanlış kurulum, yoğun hava olayların yaşanması veya temizlenmemiş aşırı kirlenmeye maruz kalmaları şeklinde sıralayabiliriz.

    Güneş panellerinin kurulumları sırasında özenli davranmakta fayda vardır. Çatının eğimini, yapısını dikkate alırken panel bağlantı dizilerini de atlamamak gerekir. Eski veya hasarlı çatıların onarımı gerçekleştikten sonra kurulum gerçekleştirmelisiniz.

    Şiddetli bir rüzgar fırtınası ile oluşabilecek ağaç devrilmesi veya panelin üzerini kapacak başka bir cisim ile örtülmesi ya da yoğun kar yağışına maruz kalınmasından kaynaklı panel üzerindeki ağırlığın artması da panel yüzeyine zarar vererek bozulmasına neden olacaktır. Bu ve benzeri hava şartlarına karşı üreticileri panellerini dayanıklılık testlerine tabii tutarlar.

    Ayrıca panellerinizin üzerine sürekli ve koyu gölge düşmemesi için özenli bir yerleşim yapılmalı ve takip edilmelidir. Güneş panellerinin belli bölgelerinin sürekli gölgede kalması o bölgelerde elektrik üretim kaybını kalıcı hale getirebilir.

    Güneş Panellerinin Verimliliğini Ve Ortalama Ömrünün Azalmasına Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

    Güneş panellerinin ömrünü azaltan veya verimliliğini düşüren bir kaç önemli neden vardır.

    • Panelin Konumu

    Güneş enerji sistemi kurulumu yaparken panellerin mümkün olduğunca güneşe bakan tarafa kurulumunun yapılması gerekmektedir. Güneşin bir gün içerisindeki doğumundan batımına kadar geçen süredeki hareketi ve ışığın geliş açısı dikkate alınarak kurulabilecek en ideal yere kurulmalıdır. Ülke konumu göz önüne alındığında genelde bu yön Güneye bakan kısımdır. Bir güneş paneli ne kadar uzun süre güneş ışığına maruz kalırsa o kadar uzun süre en yüksek wattında verimlilik sağlayacaktır.

    • Sıcaklık

    Konumunuz göz önüne alınarak bulunduğunuz yerin sıcaklığı veya soğukluğu güneş paneli kurmadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer konudur. Tahmin edilenin aksine çok yüksek miktarda ısı enerji üretimini azaltabilir. Güneş panelleri için doğru ısı derecesi önemli bir etkendir.

    Güneş Panelleri Özel Bakım Gerektirir mi?

    Güneş panelleri için özel bir bakım yapmanıza gerek yoktur, minimum bakım ile maxsimum verimliliğinizi sağlayabilirsiniz. Uzun vadede verimliliğinizi yüksek tutmak için düzenli olarak birkaç yılda bir periyodik temizlik yaptırmanız yeterli olacaktır.

    Güneş Panelimin Ömrünü Nasıl Uzatırım?

    Güneş Panellerinin Ortalama dayanıklılık süresi 30 yıldır. Hali hazırda bu sürenin daha uzun yıllara ulaşması için üretici firmalar sert hava şartlarından rüzgar, kar, dolu, gibi etkenlere karşı yüksek dayanıklılık testlerine tabi tutarak üretim yapıyorlar. Yine de panellerinizin ömrünü uzatmak sizin elinizde.

    • Güvenilir Bir Solar Şirket Tercih Edin

    Sektöründe öncü, uzun yıllar tecrübe sahibi, alanında uzman işçi kadrosuna sahip, kaliteli ürünler tercih eden ve tüm faktörleri göz önünde bulundurarak kusursuz bir kurulum ile teslimat gerçekleştiren Gumbel Group gibi bir firma ile çalışmalısınız.

    • Panellerinizin Düzenli Olarak Bakımını Yaptırın

    Günlük hayatınızda sürekli olarak kullandığınız arabanızın bakımını veya muayenesini mutlaka yaptırıyorsunuzdur ya da evinizin duvarlarını düzenli olarak boyatıyorsunuzdur. Aynı düzeni Güneş panelleriniz içinde yapmalısınız. Ancak bunu uzmanlara bırakmalısınız. Güneş sisteminizin bakımını kendi başınıza kontrol etmeniz size daha büyük sorunlar yaşatarak garanti kapsamınızın dışına çıkmanızı sağlayabilir. Sisteminizden yüksek verimlilik sağlamak için yılda bir kez uzaman kişiler tarafından temizlik ve muayenesini yaptırmalısınız.

    • Panellerinizin Üzerini Açık ve Temiz Tutun

    Uzman bir solar şirket kurulum sırasında panellerin üzerine gelebilecek ve gücünü düşürecek etkenleri en aza indirecek şekilde kurmuş olacaktır. Ancak zaman içerisinde karşılaşabileceğiniz durumlara hazırlıklı olmanız ve panellerin üzerinde biriken kalıntılardan (yaprak, toz, kar vs ) uzak tutmalısınız. Panellerinizin üzerinde herhangi bir hasar tespit ettiğinizde uygun ekipmanlar ile yenilenebilmesi için lütfen yetkililere başvurunuz.

    Sonuç: Güneş Panellerinin Ömrü Ne Kadar?

    Peki bunlar ışığında güneş panellerinin ömrü ne kadardır sorusunun yanıtına gelelim: Tüm bu bahsedilenler yapıldığında güneş enerji sisteminiz en kötü ihtimalle 25 yıl boyunca yüksek verimlilikte çalışacaktır. Bu süre, kullanıma, bakım şartlarına, iklime ve içinde bulunulan dış etkenlere göre değişebilmektedir. Bu süreden sonra paneller hala elektrik üretmeye devam edecek ancak üreticinin belirttiği elektrik üretim sürelerinde önemli miktarda azalma olacaktır.

    Güneş enerji sisteminiz en iyi şekilde kurulmuş ve bakımları düzenli olarak yapılmış ise kaynağı gökyüzümüzde asla bitmeyen yenilenebilir enerjilerden birini tercih etmişsiniz demektir. Kısa sürede kendini amorti edecek bu sistem size uzun yıllar kazanç sağlatacaktır.

    Eğer siz de yenilenebilir, temiz ve güçlü kaynağa sahip güneş enerji sisteminden yararlanmak istiyorsanız, ihtiyacınız olan tüm ürünleri incelemek ve uygun fiyatlardan satın almak için SolarAVM 7/24 hizmetinizde..

    Yorumunuzu bırakın
    *