Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Hangisi Daha Az Yakıyor? Elektrikli mi? Benzinli mi? Dizel mi?

    Hangisi Daha Az Yakıyor? Elektrikli, Benzinli ve Dizel Araçların Karşılaştırmalı Yolculuk Maliyetleri

    Günümüzde artan enerji fiyatları ve çevre bilincinin yükselmesi, araç sahiplerinin yakıt tüketimine ve çevresel etkilere daha fazla dikkat etmelerini sağlamıştır. Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarındaki sürekli artışlar, fosil yakıtlı araçların sahiplerini alternatif çözümler aramaya yöneltmiştir. Bu noktada, elektrikli araçlar önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki hangisi daha tasarruflu? Cevabı sizin için derledik.

    hangisi daha az yakıyor elektrik vs benzin vs dizel>

    Son ÖTV artışları ile birlikte benzinin litresi ortalama 34 TL'den, dizel fiyatları ise ortalama 32 TL'den satılmaktadır. Bu yüksek fiyatlar, fosil yakıtlı araç sahiplerinin cebini oldukça zorlamaktadır. Ancak elektrikli araçlar, özellikle sürekli artan sübvansiyonlar ve vergi indirimleri sayesinde, maliyet açısından oldukça cazip hale gelmiştir. Elektrikli araçların yolculuk maliyetleri, fosil yakıtlı araçlarınkinden daha düşük olduğundan, tercih edilebilir bir alternatif halini almıştır.

    Elektrikli araçların popülerliği giderek artmaktadır. Elektrikli araçlar, çevre dostu olmaları ve karbon emisyonlarını önlemeleri nedeniyle de tercih edilmektedir. Ayrıca vergi indirimleri, pil kapasitesi, şarj etme imkanının artması ve süresinin azalması gibi faktörler, gelecekte elektrikli araçların daha da yaygınlaşacağını göstermektedir.

    Elektrikli, Benzinli ve Dizel Araçların Karşılaştırması (Maliyet / 100 km)

    Solar3GW'nin mevcut zamlar için hazırladığı infografik, elektrikli araçların maliyet avantajlarını gözler önüne sermektedir. Elektrikli araçların fosil yakıtlı araçlara göre hem ilk satın alma hem de yolculuk maliyetlerinde avantajlı olmaları, tercih edilmelerinde önemli bir etkendir. Ayrıca, bakım maliyetlerinin de düşük olması, elektrikli araçları cazip hale getiren diğer bir faktördür.

    Elektrikli benzin dizel hangisi daha hesaplı az yakıyor

    Görsel Kaynak: solar3gw.org

     

    Yukarıdaki infografikte benzinli, dizel ve elektrikli araçların 100 km’deki tüketimleri referans alınmıştır. Benzinli araçlar 100 km’de ortalama 7 litre, dizel araçlar 6 litre ve elektrikli araçlar 18 kWh tüketmektedir.

    Elektrikli Araçları Evde Şarj Ederseniz Maliyeti Ne Olur?

    19.07.2023 tarihindeki benzin litre fiyatı 34,04 TL, dizel litre fiyatı 32,31 TL’dir. Buna karşın elektrikli araçların evde şarj edilmesi durumunda 100 km’de tüketimi 43 TL; benzinli araçlardan neredeyse 6 kat, dizel araçlardan 4,5 kat daha ucuzdur. Elektrikli arabalar, evlere kurulabilen AC şarj istasyonları ile batarya dostu, hızlı bir şekilde şarj edilebilir. Evlerinizde kullanabileceğiniz Elektrikli araç AC şarj istasyonlarını SolarAVM güvencesi, Solplanet kalitesi ile uygun fiyatlar ve 7.4 kW’dan 22 kW ya kadar geniş şarj skalasıyla satın alabilirsiniz.

     

    gumbel group elektrikli şarj

    Elektrikli Aracınızı İşyerinde Şarj Ederseniz Maliyeti Ne Olur?

    Elektrikli arabanın iş yerinde şarj edilmesi ortalama 67 TL’ye mâl olmaktadır. Bu fiyatlar, benzinli araçların ortalama tüketiminden yaklaşık 4 kat daha ucuz, dizel araçlardan 3 kat daha ucuzdur.

    Elektrikli Aracınızı Şarj İstasyonlarında Şarj Ederseniz Maliyeti Ne Olur?

    Şehir içinde veya mola yerlerinde bulunan AC şarj istasyonlarında elektrikli aracın şarj edildiği bir senaryoda maliyeti 109 TL, DC şarj istasyonlarında şarj edilmesi 133 TL’ye mal olacaktır. AC şarj ve DC şarj arasındaki farkları detaylı bir şekilde anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Ülkemizde EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’de ticari olarak hizmet veren toplam 4 bin 498 elektrikli araç şarj noktası olduğunu açıkladı; bu şarj istasyonlarının 898’i hızlı DC şarj, 3600’ü ise yavaş AC şarj istasyonu konumunda. Yılmaz ayrıca halihazırda 124 şirketin Türkiye genelinde şarj istasyonu kurmak için lisans aldığını da aktardı[1]. 124 şirketin şarj istasyonu kurmak için lisans almış olması, çok kısa sürede şarj istasyon sayısının parabolik olarak hızla artacağını göstermektedir.

    Elektrikli Araçların Yakıt Dışında Diğer Avantajları 

    Elektrikli araçlar aynı zamanda ülke düzeyinde de çeşitli avantajlar sunmaktadır. Yerli otomobilin de elektrikli olması, ülkenin elektrikli araçların yaygınlaşması için uygun bir zemin oluşturmasını sağlamıştır. Ülkemizdeki karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmak için elektrikli araçların yaygınlaştırılması büyük bir öneme sahiptir.

    Elektrikli araçların yaygınlaşması için karşılaşılan tek engel, uzun yıllardır süregelen fosil yakıtlı araç kullanım alışkanlığıdır. Ancak zamanla elektrik tedariğinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması ve şarj altyapısının hızla geliştirilmesiyle bu engel de aşılabilecektir. Ülkemizde 2023 yılında 50.000’e yakın elektrikli aracın trafiğe çıkması beklenirken, geçen yıl bu sayı sadece 10.000, ondan önceki sene ise 2.000 civarında idi. Elektrikli araç şarj noktalarının, EPDK tarafından verilen şarj ağı işletmeci lisansları ve bu lisansa bağlı gereklilik nedeniyle hızla artması, benzinli-dizel araçların maliyetlerinin hızla artması, elektrikli araçlardaki vergi indirimleri ve çeşitli teşvikler ile binek araç kullanımındaki alışkanlıkların elektrikliye doğru kayması hızlanıyor.

    Sonuç: Hangisi Daha Az Yakıyor? Elektrikli Araç mı? Benzinli Araç mı? Dizel Araç mı?

    Sonuç olarak, elektrikli araçlar günümüzde maliyet avantajları, çevre dostu özellikleri ve vergi indirimleri gibi faktörlerle fosil yakıtlı araçlara göre daha popüler hale gelmiştir. Ülkemizdeki elektrikli araç sayısının giderek artmasıyla birlikte, karbon emisyonlarının azaltılmasında önemli bir rol oynayacaklarına inanılmaktadır.

    [1] https://www.donanimhaber.com/turkiye-deki-elektrikli-arac-sarj-istasyon-sayisi-aciklandi--162960

    Yorumunuzu bırakın
    *