Quantcast
Kapat
(0) Ürün
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Kategoriler
    Filtreler
    Ayarlar
    Arama

    Avrupa Enerji Krizinde Güneş’in Rolü

    Avrupa Enerji Krizinde Güneş’in Etkisi

    Avrupa Enerji Krizinde Güneş’in Etkisi

    Enerji, hayatımızı idame ettirmek için gerekli olan yegane varlıktır. Yaşayabilmemiz için hücrelerimizin enerji üretmesine; yeme, barınma gibi temel ihtiyaçlarımızı gidermemiz için yine enerji kullanmaya ihtiyaç duyarız. Giderdiğimiz birçok ihtiyacımızın temelinde ya enerji elde etme ya da enerji verimini artırma amacı vardır. Bunun yanında yaşam kalitemizi artırmak için enerji, en önemli gerekliliktir. Rusya-Ukrayna Savaşı, Dünya’da pandeminin sebep olduğu kriz ortamının yarattığı tahribatın onarılmasına çalışılırken Avrupa’da bütün dengeleri altüst etti. Bunun yanında önemli fosil yakıt kaynaklarına sahip olan Rusya, Avrupa’nın Rusya’ya karşı uyguladığı çeşitli yaptırımlara ve birçok alanda gerçekleştirmeye çalıştığı tecrit sonrasında Rusya, Avrupa’ya gaz ihracını bu yıl durdurdu. 2020 yılındaki verilere göre Avrupa, AB ülkelerine gelen gazın tek başına %43’ünü[1] sağladı.

    Rusya-Ukrayna Savaşı İle Beraber Başlayan Enerji Krizi Ve AB

    AB, içerisinde bulunduğumuz iklim değişikliği probleminin çözümü için uzun periyotta yenilenebilir enerjiye geçişi sağlamak üzere eylem planı yayınlamıştı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber başlayan enerji krizi, AB’yi bu planda belirledikleri hedeflere ulaşma süresini 5-10 yıl arasında öne çekmek durumunda kaldı. Avrupa Birliği’nin hazırladığı REPowerEU planını ve plan içerisinde yer alan Avrupa Solar Stratejisi raporunu Enerji Krizine Avrupa Birliği’nin Çözümü ve Sürdürülebilir Güneş Enerjisine Ulaşılması Garantisi-AB yazılarımızda detaylıca incelemiştik. 2022’nin sonuna gelirken, bu yazımızda yaklaşık bir yıldır ziyadesiyle hissettiren enerji krizini ve iklim değişikliği problemini önlemek adına Avrupa’nın Güneş’i bir enstrüman olarak nasıl ve ne kadar kullandığını bu yazımızda irdeleyerek; neden Güneş’in bu krizi aşmamız için elimizdeki en büyük güç olduğunu anlatmaya çalışacağız.

    AB’nin 2022 Solar Karnesi

    Ciddi tedarik zinciri darboğazları ve COVID-19 ile ilgili kısıtlamaların ortadan kalkması ile beraber AB Üye Devletleri, 2021'e kıyasla %47 artışla şebekelerine bağlı 41,4 GW yeni güneş enerjisi kapasitesi gördü. Bir yıl önce, güneş enerjisi pazarı zaten %41 büyüyerek 28,1 GW'a ulaşmış ve tarihin en iyi yılı olurken, bu kadar hızlı bir artış mümkün görünmüyordu. Ancak AB ve Üye Devletlerin bu teknolojiyi Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılıklarını azaltmak için yeşil, uygun fiyatlı ve eşsiz bir hızlı çözüm olarak tanımlamasıyla, güneş enerjisinin rolü o zamandan bu yana büyük ölçüde değişti. Almanya 2022'de 7,9 GW yeni kurulu kapasite ile Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi pazarı olurken, onu İspanya (7,5 GW), Polonya (4,9 GW), Hollanda (4,0 GW) ve Fransa (2,7 GW) izledi. 2022’de 27 AB üye devletinden 26’sı bir önceki yıla göre güneş enerjisi kapasitesini artırdı. AB'nin güneş enerji kapasitesi, 2021'de 167,5 GW'den %25 artışla 208,9 GW'a yükseldi. AB genelinde toplam güneş enerjisi kapasitesi, 2018'de 100 GW kilometre taşını geçmesinden sadece dört yıl sonra 200 GW'ı aştı. AB’nin hedefi, 2025 Yılında bu kapasiteyi 320 GW’a, 2030’da ise 600 GW seviyesine çıkarmaktır.

    Değerlendirme

    İklim değişikliği nedeniyle yenilenebilir enerjiye geçiş için çeşitli eylem planları yürürlüğe konuldu. “Temiz enerji, yeşil çevre” sloganıyla başlatılan çalışmalarda ana hedef, karbon salınımını azaltmak; fosil yakıtların kullanımını azaltmak, geri dönüşüme teşvik edilmesidir. Bu bağlamda üye ve aday üye ülkelere AB tarafından temiz enerjiye geçiş için hibeler verilmiş/verilecektir. Bu kapsamda Türkiye de çalışmalara güçlü bir ortak olarak katılmış, yapılan çalışmalara verilen destekler ile beraber iklim değişikliği problemiyle mücadelesinde Çevre, Şehircilik Bakanlığı’nın ismi İklim Değişikliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak değiştirerek ne kadar kararlı olduğunu göstermiştir. Ancak zaten artan enerji arzına karşı talepleri karşılamakta zorlanan AB’de Rusya-Ukrayna savaşı, çok ciddi enerji krizinin patlak vermesine sebep oldu. Enerji Krizi, AB’nin REPowerEU planı ile yenilenebilir enerjiye geçiş sürecini revize ederek süratlendirmesine ve öne çekmesine neden oldu. Bu bağlamda AB Üye Devletleri 2021 ve 2022 yılında güneş enerjisi kapasitesini rekor seviyede artırarak 200 GW’ı aştı. Gumbel Group olarak, Türkiye’deki solar sistemlerin %5’inin[18] direkt olarak kurulumunu gerçekleştirerek ülkemizin “Temiz Enerji” hedefine sağladığımız katkının mutluluğunu, gelecek için katacaklarımızın heyecanını yaşıyoruz. Ne kadar güneş yatırımı; o kadar kâr, o kadar yeşil, o kadar gelecek… Ülkemiz için güçlü ve bağımsız duruş, güvenli yarınlar için güneş diyoruz, siz de eğer “Yüzünüzü Güneş’e dönmek” isterseniz WhatsApp hattımızdan veya sabit hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    [1] https://tr.euronews.com/2022/08/29/ab-rus-dogal-gazina-ne-kadar-bagimli-alternatif-ulkeler-ve-kaynaklar-hangileri#:~:text=2020%20y%C4%B1l%C4%B1nda%20AB%20%C3%BClkelerinde%20gelen,%C3%BC%20Rusya'dan%20tedarik%20edildi.

    Yorumunuzu bırakın
    *