Güneş Enerjisi Sistemi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Güneş Enerjisi Sistemi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
fakat yararları düşünüldüğünde kesinlikle buna değen bir tercih. Kim ömür boyu sürdürülebilir enerjiyi kullanmak istemez ki? Günümüzde, birçok kişi yenilenebilir enerjinin önemini fark etmektedir. Bu durum solar sistemlerin kurulmasında daha cazip finansal şartların ortaya çıkmasına sebeptir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 2021 yılı sonuna kadar olan süreçte ülke genelinde 3 milyondan fazla solar sistem kurulumu tamamlandı, bu sistemlerin toplam kapasitesi 100 GW’a tekabül etmektedir. 100 GW güç (Türkiye’nin 2021’de açıkladığı hane sayısı verilerine göre), Türkiye’de bulunan hanelerinin yaklaşık olarak %80’inin enerji ihtiyacını karşılayacak güce eşdeğerdir.
Eğer siz de güneş enerjisine geçiş yapmak istiyorsanız, konu hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Çatınız Solar Sistem Kurulumuna Elverişli mi?
Çatılar, binaların olumsuz durumlara en fazla maruz kaldığı bölgesidir. Bu durumlara örnek olarak; değişken sıcaklıklar, sürekli maruz kalınan güneş ışınları, dolu, yağmur, şiddetli rüzgar gibi olumsuz hava koşulları verilebilir. Ortalama bir çatının ömrü 15 yıl civarındadır ve çatıların ömürlerini uzatmak için de bakımlar yapılmaktadır.
Çatıya kurulacak solar sistemler, çatının üzerine binen ağırlığı arttıracaktır. Ayrıca çatınıza solar sistem kurulduktan sonra çatınıza müdahale imkanı da kısıtlanacaktır. Bu sebeplerden ötürü mutlaka solar sistem kurulmadan önce çatının durumunun ve solar sistem kurulumu için elverişli olup olmadığı analiz edilmesi, gerekiyorsa bakımların solar sistem kurulmadan önce yapılmalıdır.
Standart bir beşik çatı, nispeten basit bir kurulum sağladığı için güneş panelleri için ideal bir şekildir. Ancak diğer pek çok çatı tipi güneş panelleriyle optimum seviyede çalışır. Ancak solar sistemin verimi; çatı tipi, şekli, malzemesi, eğim açısı, çatı yönü gibi faktörlere bağlıdır.
Bazı çatı malzemeleri güneş panellerini desteklemede diğerlerine oranla daha dayanıklıdır:
- Metal (dik dikiş, kalay ve oluklu), çatı penetrasyonu* gerektirmediğinden güneş panellerini monte etmek için en kolay malzemedir.
- Kiremit çatı yüzeyleri kiremitin bileşenlerine bağlıdır. Kil kiremitin çatlak ve kırılma eğilimi vardır, bu nedenle beton kiremit genellikle sağlam olduğundan solar sistem kurulumuna daha yatkındır.
Çatınızın Eğim Yönü
Güneş panelleriniz güneş için sünger gibidir. Ne kadar çok ışık alırlarsa, karşılığında o kadar çok enerji üretirsiniz. Ancak çatınız güneşe bakmıyorsa, panelleriniz tam enerji potansiyeline ulaşmayacaktır.
Bazı durumlarda, güneş panelleri doğuya veya kuzeye bakan çatılara kurulduğunda enerjiden yararlanabilir. Ancak kesin sonuca ulaşılması için detaylı ölçümler yapılmalıdır.
Ne Kadar Enerji Tüketiyorsunuz?
Ne kadar enerji tüketiyorsunuz: Halihazırda ne kadar çok elektrik kullanırsanız, bir güneş enerjisi kurulumundan elde edilen tasarruf ve geri ödeme o kadar büyük olur.
Gelecekteki enerji kullanımı: İçinde bulunduğumuz teknoloji çağı beraberinde daha fazla elektrik tüketimini getirecektir. Kısa vadede verilebilecek en iyi örneklerden biri elektrikli arabalar. Elektrikli arabaların yaygınlaştırılması için Avrupa Birliği üyesi devletler ve Türkiye, çeşitli vergi düzenlemeleri ile teşvik etme çalışmalarına başlamıştır. Bunun yanında yerli ve milli akıllı elektrikli arabamız TOGG, 2023 Şubat ayında siparişlere başlayacaktır. Sırf elektrikli arabaların şarj için tüketeceği elektrik miktarı, şu an ortalama bir evin elektrik tüketimini 2 katına çıkaracaktır. Elektrikli araçların güneş enerjisi ile şarj edilmesi konulu blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Özet olarak; şimdi güneş enerjisine yapacağınız yatırım kendini ortalama 6-7 yılda amorti edecektir. Güneş panellerinin 25 yıl lineer performans garantili olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda; zamanla artan tüketiminizde Güneş, sırtınızı yaslayabileceğiniz cömert destekçiniz olacaktır.
Kurulacak Solar Sistemin Türü
İhtiyaçlarınız, evin konumu göre seçebileceğiniz üç tür solar sistem vardır.
- On-grid solar sistemleri açık ara en yaygın olan solar sistem türüdür. Evler ve işyerleri tarafından yaygın olarak kullanılır. Bu sistemler pil gerektirmez ve on-grid inverter kullanılır. Bu devre; akü gerektirmeyen, güneş varken güneş enerjisinden yararlanılan güneş yokken şehir şebekesinden güç çekilen bir sistemdir. Üretilen güneş enerjisinin fazlası mahsuplaşma yapılarak dağıtıcı şirkete ilgili tarife uyarınca satılabilir.
- Off-Grid solar sistemler genellikle dağ evi, karavan, tekne gibi şehir şebekesine erişimin sağlanamadığı yerlerde kullanılan; akü, off-grid inverter, şarj kontrol cihazı kullanılarak oluşturulan sistemlerdir. Bu sistem ile herhangi bir şehir şebekesine ihtiyaç duymadan, yalnızca güneşten elde edilen elektrik enerjisi ile tüketiminizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Hibrit solar sistemleri, güneş panellerinizin şebekenin güç hatlarına bağlı kalması ve fazla gücü depolamak için yedek bir pil sistemine sahip olmasıdır. Güneş panelleri tarafından emilen güneş enerjisi, kullanılabilir elektrik üretmek için bir invertörden geçer. Bu sistem türünde de üretilen güneş enerjisinin fazlası mahsuplaşma yapılarak dağıtıcı şirkete ilgili tarife uyarınca satılabilir.
Kurulacak Solar Sistemde Panellerin Garanti Süresi
Yapılan solar sistem yatırımı, kendini ortalama 6-7 yılda amorti etmektedir. Bu bilgi, solar sistem kurmak isteyenlerin kafasındaki en büyük soru işaretlerinden. Ancak güneş panelleri 25-30 yıllık ömürleri ile ziyadesiyle uzun ömürlüdürler. Sisteminiz için panel seçmeden önce mutlaka garanti süresini kontrol etmelisiniz. Genellikle üreticiler iki tür garantiyi birlikte verirler:
- 10-15 yıl ürün garantisi,
- 25-30 yıl lineer performans garantisi.
Ürün garantisi, ürünün fiziksel yıpranmalara ve sıkıntılarına karşı verilen garantidir. Bu konuda özellikle dikkat edilmesi gereken husus; ilgili üretici firmanın 10-15 yıl sonra da piyasada olup olunmayacağının iyi analiz edilmesidir. Üretici firma eğer 10-15 yıl içerisinde iş piyasasından çekilirse, kendi panellerinizin garantisi için muhatap bulamayabilirsiniz. Bundan ötürü panel seçerken araştırılması gereken en önemli şeylerden birisi; üretici firmadır.
Her yıl güneş panelleri %0,5 civarında kayıp yaşar. Lineer performans garantisi; panelin her yıl panel gücünün % kaç olacağını yıl yıl beyan etmesidir. Üretici firma, ilgili simülasyon ve ürün testlerinden sonra yatırımın ortalama her yıl üreteceği enerji verilerini lineer performans garantisi altında tüketiciye bildirir.
Güneş Kaynaklı Elektrik Üretimi Fiyatları
Kurulumunuzun boyutu, enerji kullanımınız gibi toplam güneş enerjisi maliyetinizi etkileyen pek çok faktör vardır. İyi haber şu ki, güneş enerjisi indirimleri ile teşvikler toplam maliyeti büyük ölçüde azaltabilir. Bu konuda detaylı bilgi için Güneşten Elektrik Üretimi Teşvikleri adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca günlük elektrik tüketiminizi kolayca solarpaket.site sitemizden hesaplayıp size en uygun solar paketlere ulaşarak fiyat bilgilerine erişebilirsiniz.
Solar sistem kurulumunda hala soru işaretleriniz varsa sabit hattımızdan veya WhatsApp iletişim hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.